Deutsche Wertarbeit

Waarschijnlijk zat er iets in het water of kreeg je bij twee pakken suiker een platencontract – ik kan anders niet bedenken waarom het muzikale klimaat in het Duitsland van de jaren zeventig zo ontzettend vruchtbaar was. Duizenden bands timmerden aan de weg met progressieve rock, elektronica en avant-gardistische experimenten en het merendeel van hen is inmiddels alweer vergeten.

Een van die bands is Streetmark, een progressieve krautrockformatie rond zangeres Dorothea Raukes. Tussen 1976 en 1981 bracht Streetmark vier lp's uit, die gevuld waren met een mengelmoesje van lang uitgesponnen, nerveuze symfonische rock en een flinke lading orgeltjes en melotrons – een beetje zoals de muziek van Eloy en Novalis, maar dan minder goed. De groep was redelijk populair, maar door de nodige wisselingen in de line-up en de tragische dood van bandlid Wolfgang Riechmann, slaagde Raukes er niet in het succes uit te bouwen.

Lang heeft ze niet stilgezeten, want in 1981 zag haar eerste solo-album het licht, dat je met een beetje goede wil zou kunnen beschouwen als een scharnierpunt naar de Neue Deutsche Welle en jaren tachtig-synthpop. 'Deutsche Wertarbeit' is een puur elektronische en analoge aangelegenheid: openingstrack 'Guten Abend Leute' doet denken aan de muziek van Cluster, 'Deutscher Wald' en 'Auf Engelsflügeln' klinken Kraftwerkiaans, 'Unter Tage' en 'Intercity Rheingold' zijn dan weer nummers in de typische Berlijnse School-stijl (dus met pregnante, lekker bubbelende sequencers) en afsluiter 'Der grosse Atem' neemt je op een Tangerine Dream-achtige wijze mee de kosmische diepte in. 'Deutsche Wertarbeit' verkocht waarschijnlijk voor geen meter, want het zou bij deze ene lp blijven.

Erg jammer, want het klinkt allemaal bijzonder fijn. Voor zover ik kon achterhalen, werkt Dorothea Raukes nu als muzieklerares en heeft ze diverse koren onder haar hoede. Luister zelf: 'Deutsche Wertarbeit' (192 kbps, 51 MB - het gaat om een prima vinyl-rip. Met dank aan het voortreffelijke muzieklog van Saltyka!)

peter Vrijdag 20 Juni 2008 at 12:57 am | | elektronisch

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.