James Tenney

Het schijnt dat je muzikale smaak zo rond je 25ste wel zo'n beetje is uitgekristalliseerd (zie hier en hier). Oftewel: als je bepaalde muziek niet leuk vindt, zal het na die leeftijd nooit meer wat worden. Ik denk dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend - je moet alleen wat extra blazen. Neem nu de Amerikaanse componist James Tenney (1934-2006). Ik weet niet zo goed wat ik van zijn muziek moet vinden, maar heb het gevoel dat ooit het spreekwoordelijke kwartje zal vallen.

Tenney valt te beschouwen als een sleutelfiguur in de moderne Amerikaanse klassieke en experimentele muziek. Hij werkte samen met John Cage, Harry Partch, Steve Reich en Phil Glass, was in de jaren zestig een pionier op het gebied van elektronische en computergestuurde muziek, richtte in 1963 het invloedrijke Tone Roads Chamber Ensemble op, en schreef daarnaast talloze verhandelingen over de eigenschappen van geluid, de waarneming van de luisteraar en muzikale esthetiek. Bovenal was hij zelf een innovatief componist, die bekend stond om zijn akoestische en elektronische werken. Tenney had zo zijn twijfels bij de traditionele rol van componist en uitvoerder en in zijn composities zijn beide gelijkwaardig. Verder speelt in zijn werk de onvoorspelbaarheid en non-lineariteit een grote rol.

Klinkt ingewikkeld, en toen ik voor het eerst naar Tenney luisterde, dacht ik 'tja'. Dat denk ik nu nog steeds, eigenlijk. Een goed voorbeeld van deze tja-factor zijn de diverse Ergodus-stukken die Tenney in de loop der jaren heeft gemaakt. Met een beetje goede wil zou je ze kunnen beschouwen als voorlopers van 'minimal music' of drones. Het eigenaardige is dat deze muziek geen begin- of eindpunt heeft, hoe vaag dit ook klinkt. Sterker nog: de oorspronkelijke tapes voor 'Ergodos I' en 'Ergodos II' zijn op elk gewenst moment in te starten. Luister naar enkele stukken van James Tenney (320 kbps vbr, 83 MB), waaronder 'Ergodos I', 'II' en 'III' uit respectievelijk 1963, 1964 en 1994, uitgevoerd door The Barton Workshop.

peter Dinsdag 01 Juli 2008 at 2:34 pm | | klassiek

Eén reactie

ik wou je dit al 2 keer mailen maar hotmail accepteerd de mail niet: Het nieuwe album van Franz Falckenhaus is gratis te downloaden via http://www.legowelt.com dus trash ik het hier maar even

arjan, (E-mail ) - 01-07-’08 15:16
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.