Babylon 5

In een vlaag van verstandsverbijstering heb ik onlangs het eerste seizoen van Babylon 5 (uitgezonden in 1994) gekocht. Ik had goede herinneringen aan deze Amerikaanse SF-serie (bedacht, geproduceerd en grotendeels geschreven door Joseph Michael Straczynski) en hoewel met name de effecten (Babylon 5 was een van de eerste series die uitgebreid gebruikmaakte CGI) wat gedateerd overkomen, hebben de epische belevenissen op het ruimtestation in de verre toekomst weinig aan kracht ingeboet. Dat is met name te danken aan de doordachte verhaallijnen én de muziek van Christopher Franke (1953).

Geen onbekende naam: hij was een van de oprichters van Tangerine Dream, en samen met Edgar Froese en Peter Baumann verantwoordelijk voor legendarische albums als 'Phaedra', 'Rubycon' en 'Cyclone'. In 1988 besloot Franke dat het tijd was om zich te storten op een solocarrière. Begin jaren negentig richtte hij de labels Sonic Images en Earthtone New Age Music op, maakte filmmuziek onder de noemer Berlin Symphonic Film Orchestra en bracht verschillende solo-albums uit. In 1991 verhuisde hij naar Los Angeles om het daar te gaan maken als filmcomponist. Na wat kleine klusjes had hij in 1993 beet en sleepte hij de opdracht in de wacht om muziek te componeren voor de SF-serie Babylon 5.

Aanvankelijk zou Stewart Copeland van The Police aan de slag gaan, maar toen hij verhinderd bleek, kreeg Franke de klus, niet vermoedend dat deze serie vijf seizoenen zou lopen en vier tv-films en een computerspel zou opleveren. Voor elke aflevering (bijna 130 in totaal) schreef Franke ongeveer een half uur sfeervolle, bombastische muziek met lichte elektronische invloeden. Het lijkt soms wel heel erg veel op elkaar allemaal, maar ach, een kniesoor die daarop let. Liefhebbers van aanzwellende violen, kunnen met een gerust hart dit zipje (75 MB, wisselende bitrates) met de muziek van 'The Coming of Shadows' (aflevering 9, seizoen 2) en 'The Face of the Enemy' (aflevering 17, seizoen 4) downloaden. Ik zet nog maar eens aflevering op...

peter Vrijdag 11 Juli 2008 at 5:17 pm | | film

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.