Sergej Rachmaninov (reprise)

Sergej Rachmaninov (1873-1943) was een romanticus in hart en nieren. Hij groeide op in Sint Petersburg, waar hij ook het conservatorium doorliep. Zijn eerste symfonie uit 1895 flopte gigantisch. Niet omdat het zo'n slecht stuk was, maar omdat dirigent Glazoenov tijdens de première dronken voor het orkest stond. De vernietigende recensies hadden een grote impact op Rachmaninov: hij kreeg een zenuwinzinking, werd depressief en kon geen noot meer op papier te krijgen.

Na een hypnosebehandeling door dr. Nikolai Dahl vloeide prompt zijn tweede pianoconcert uit zijn pen, dat wordt beschouwd als zijn beste werk. Rachmaninov droeg het concert dan ook op aan Dahl – als ik hypnotiseur was geweest, had ik dit ook sublimaal ingeprent... Maar in ieder geval: zijn carrière stond weer op de rails. Rachmaninov dirigeerde aan het beroemde Bolsjoi-theater, tourde door Europa en in 1909 ondernam hij zijn eerste reis naar Amerika, waar hij zich in 1934 definitief vestigde. Sergej was een briljant pianist en schreef veel van zijn beroemde (en uiterst complexe) pianoconcerten voor zichzelf, zodat hij de bink kon uithangen op feesten en partijen.

Ik ben vooral fan van Rachmaninovs symfonieën, en met name van 'The Isle of the Dead'. Dit werk uit 1909 is geïnspireerd door het gelijknamige, sfeervolle schilderij van Arnold Böcklin, waarop veerman Charon naar een desolaat en dreigend eiland dobbert. De muziek van Rachmaninov past wonderwel bij het schilderij; je voelt het zwarte water bijna over je bootje klotsen, en naarmate je het dodeneiland nadert, zwellen de violen aan en het 'Dies Irae'-motief maakt het helemaal af. Luister zelf: 'The Isle of the Dead, opus 29' (320 kbps, 40 MB), uitgevoerd door The Royal Philharmonic Orchestra onder leiding van Enrique Bátiz.

peter Woensdag 16 Juli 2008 at 12:08 am | | klassiek

Eén reactie

Of het ‘t beste is… kweenie. Het is wel een van zijn populairste werken. De moeder aller pianoconcerten is echter zijn derde. In pianistenkringen wordt het volbrengen van ‘Rach3’ gezien als het bereiken van een soort muzikale Everest-top.

Lars, - 16-07-’08 07:11
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.