Samantha Fox

Het is tegenwoordig niet zo heel moeilijk om bekend te worden. Het volstaat om een tijdje in een huis te zitten of mee te doen aan (de voorrondes van) een of andere talentenjacht. Het is echter veel moeilijker om bekend te blijven. Neem nu Samantha Fox (1966). Ze was in de jaren tachtig samen met Sabrina (en vooruit, Vanessa) hét sexsymbool bij uitstek. Bizar genoeg was het haar moeder die Samantha resoluut de spotlights instuurde: begin 1983 maakte ze enkele sexy lingeriefoto's van haar 16-jarige dochter en stuurde deze naar 'The Sun'. Enige tijd later prijkte Samantha Fox prompt als jongste model ooit op de beroemde derde pagina van het roddelblad. Dankzij haar lange blonde haar, eenvoudige cockney-achtergrond en weelderige rondingen (lees: 36D) groeide ze in snel tempo uit tot een veelgevraagd fotomodel.

Maar tja, aangezien de loopbaan van een model meestal niet bijster lang duurt en roem nu eenmaal zeer vergankelijk is, is het zaak om het ijzer te smeden als het heet is. Sam gebruikte haar sexy imago dan ook als springplank voor een heuse zangcarrière. En met succes: haar eerste single 'Touch Me (I Want Your Body)' uit 1986 werd een wereldwijde hit, niet in de laatste plaats dankzij de spannende videoclip en ondeugende tekst ('Like a tramp in the night, I was begging for you, to treat my body like you wanted to'). In de periode 1986 tot en met 1988 scoorde ze diverse hits (waaronder 'Nothing's Gonna Stop Me Now', geproduceerd door Stock, Aitken & Waterman) en bracht ze drie succesvolle albums uit, gevuld met nogal standaard en niet al te ingewikkelde dancepop.

Begin jaren negentig zakte haar carrière behoorlijk in en belandde ze langzaam maar zeker in het B-sterren-circuit. Ze presenteerde, acteerde, probeerde deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival in 1995 (ze werd vierde in de voorrondes), bracht nog altijd om de zoveel jaar een cd uit en deed mee aan de onvermijdelijke reality-programma's zoals 'The Club', waarbij ze samen met andere min of meer bekende Engelsen (onder wie rondborstig model Katie Price, beter bekend als Jordan) een kroeg op poten moest zetten, en 'Wife Swap' (zoiets als 'Jouw vrouw, mijn vrouw', denk ik).

Met andere woorden: Fox slaagde er in om constant de roddelpagina's te halen. Ze had relaties met onder andere de omstreden Australische witteboordencrimineel Peter Foster (met wie ze een Australisch jongetje adopteerde, die later in een coma raakte door per ongeluk een fles alcohol leeg te drinken) en Kiss-gitarist en -zanger Paul Stanley. In 1994 baarde ze opzien door uit de kast te komen als 'born-again Christian' (en op te treden tijdens verschillende stichtelijke festivals), om vijf later wederom het nieuws te halen met de mededeling dat ze lesbisch was/is. Tja, het is vragen om problemen als je in de jury gaat zitten van een lesbische miss-verkiezing... ;-)

Tegenwoordig is Samantha Fox nog altijd live te bewonderen; zo treedt ze volgende week zondag (24 augustus) op tijdens het Sopot Festival in Polen, samen met Kim Wilde, Sabrina, Sandra, Modern Talking, Limahl en Shakin' Stevens (kijk, dat noem ik pas een line-up!). Maar in ieder geval: in 1986 verscheen zoals gezegd haar debuutalbum 'Touch Me', dat grotendeels meeliftte op het immense succes van het titelnummer. Anno 2008 klinken vooral de songtitels nog steeds erg spannend ('Suzie, Don't Leave Me With Your Boyfriend', 'He's Got Sex', 'Wild Kinda Love'). In muzikaal opzicht is 'Touch Me' een typisch kind van de jaren tachtig, met hysterische synths en steriele drumcomputers, en voornamelijk leuk uit nostalgische overwegingen - luister zelf (320 kbps vbr, 71 MB)

.

peter Donderdag 14 Augustus 2008 at 12:59 am | | 80s

Eén reactie

Tja, jeugdsentiment, wat had ze een uitstraling (letterlijk en figuurlijk (ook weer letterlijk trouwens)).
Ze heeft hetzelfde bouwjaar als ik, dus dan heb je er toch een band mee als 17e jarige grootverbruiker van Clearasil
Ik weet bijna zeker dat Von Klomp haar als voorbeeld had voor de Madonna met de Big Boobies. (excuses for zzee ladies (vrij geciteerd naar Captain Bertorelli uit Allo Allo).
En de muziek? Achteraf toch niet zo blond als verwacht.

Peter Dekker, (E-mail ) - 14-08-’08 13:13
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.