Rockets (update)

De Franse formatie Rockets is een bescheiden voetnoot in de geschiedenis van de elektronische muziek. De groep was zo'n beetje gelijktijdig met Kraftwerk en Yellow Magic Orchestra in de weer met vocoders, synthesizers en sequencers, maar slaagde er niet in om een blijvende indruk achter te laten, laat staan serieus genomen te worden. Niet in de laatste plaats omdat de Rockets-leden hun hoofden hadden kaalgeschoren, zich zilvergrijs hadden geschilderd, rondrenden in buitenissige kleding en liedjes zongen over verre planeten en robots (zie bijvoorbeeld de clip van 'On the Road Again'). Hun live-shows waren een regelrecht spektakel, compleet met lasers, rook, ontploffingen en laag overscherende vliegende schotels.

De groep werd in 1972 opgericht door Fabrice Quagliotti en Alain Maratrat en ging aanvankelijk door het leven als achtereenvolgens Crystal, Rocket Men, Rocketters en The Rockets. In 1976 zag hun eerste album het licht, dat alleen in Frankrijk verscheen. Opvolger 'On the Road Again' (1978) sloeg ontzettend aan in Italië en van latere albums ('Plasteroid' uit 1979 en 'Galaxy' uit 1980) gingen in dat land miljoenen exemplaren over de toonbank. Begin jaren tachtig schakelden Rockets over op een wat gladdere sound. De interesse taande en na een aantal half geslaagde albums hief de groep zichzelf in 1986 op. In 1992 stonden de Fransen weer op de planken en probeerden ze met 'Another Future' (gevuld met nieuwe nummers en remixen van oude hits) de tijden van weleer te doen herleven. Dat mislukte. En hoewel de groep nog steeds actief is, ben ik bang dat een glorieuze comeback er nog steeds niet in zit...

De Rockets waren misschien niet zo grensverleggend als Kraftwerk, hun muziek (een mix tussen bombastische synthezisermuziek, disco en rock) klinkt nog altijd erg geinig. Luister naar 'On the Road Again' (320 kbps vbr, 68 MB - met een bijzonder fijne, ruim acht minuten durende versie van het titelnummer) en 'Galaxy' (320 kbps vbr, 79 MB - vooral openingstrack 'Galactica' is onweerstaanbaar).

peter Zaterdag 23 Augustus 2008 at 12:00 am | | elektronisch

drie reacties

Helaas zijn de files niet meer te downloaden. Rapidshare scant nu op illegale content. Leuk retro nummer.

Michael, (E-mail ) - 28-08-’08 13:05

Hmzzz ja, ik zie het. De links elders op mijn log werken nog wel. Mmm.. even in de gaten houden, dus. Deze link werkt nog wel: http://nervasystem.livejournal.com/tag/r..

Araglin, - 28-08-’08 13:15

Ai, dat is vervelend. Misschien voortaan via megaupload of iets dergelijks werken?

Hele fijne muziek weer. Bedankt voor het wijzen op deze “vergeten” grootheden.

Baz, (URL) - 03-09-’08 12:03
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.