Verzameling

Toen ik zo rond 1986/87 serieus begon met het aanschaffen van muziek, waren de grote labels net bezig met het staartje van de operatie VLPNCD (oftewel Van lp naar cd). En aangezien lp's toen veel goedkoper waren dan cd's, kocht ik aanvankelijk veel vinyl. In rap tempo verdween de lp uit het assortiment en besloot ik dat het ook voor mij tijd was om over te stappen. Ik gaf mijn lp- en singlescollectie weg (op een paar bijzondere albums na) en deed mijn platenspeler de deur uit.

Je kunt uren ouwehoeren over de verschillen tussen tussen analoog en digitaal, maar feit is dat cd's handzamer zijn en minder gevoelig voor stof, krassen en laks gebruik. Maar goed, na verloop van tijd kreeg ik natuurlijk spijt, vooral toen ik een aantal lp's op het spoor kwam die nooit op cd waren verschenen. Ik haalde wederom een platenspeler in huis en langzaam maar zeker begon mijn platencollectie weer aan te zwellen – tot ik enige tijd geleden naar mijn lp's stond te kijken en besefte dat het weer enigszins uit de hand begon te lopen...

Aanleiding voor deze overpeinzing is de verzameling van Paul Mawhinney uit Pittsburgh, die meer dan drie miljoen lp's en singles en ruim 300.000 cd's in zijn bezit heeft. Grappig genoeg heb ik het linkje naar zijn website The Greatest Music Collection de afgelopen dagen meerdere keren mogen ontvangen. ''Wel wat voor jou'', was het commentaar, want Mawhinney biedt zijn collectie namelijk wegens gezondheidsredenen te koop aan. Nu is dat niets nieuws – een jaar geleden werd ik ook al opmerkzaam gemaakt op zijn verzameling. De prijs is inmiddels flink gezakt: je hoeft er nu nog 'slechts' drie miljoen dollar voor neer te tellen. Sean Dunne van Vimeo zocht Mawhinney op in zijn pakhuis en maakte een fascinerend portret van een bevlogen verzamelaar.

Overigens schijnt de verzameling lang niet zo bijzonder te zijn als Mawhinney beweert; het aantal échte collector's items is gering en de hoeveelheid 'cut-outs' enorm. Geen wonder dus, volgens experts, dat Mawhinney nog altijd geen koper heeft weten te vinden. Hoe het ook zij, het is een aandoenlijk portret – vooral voor wie nog altijd een zwak heeft voor vinyl...

peter Dinsdag 02 September 2008 at 12:35 am | | interessant

drie reacties

dit verhaal breekt mijn hart….

Baz, (URL) - 02-09-’08 14:36

offtopic: maar je mag de links aan de rechterkant van je site wel een keer controleren. De helft is dood :(

Emile, - 03-09-’08 12:42

Hoi Emile, je hebt helemaal gelijk. Ik heb mijn linklijst jaren geleden samengesteld en af en toe eens aangepast. Eigenlijk stond ie er puur voor de show… ;-) ALs je nu naar beneden scrollt, vind je een nieuwe lijst!

Araglin, - 03-09-’08 15:20
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.