Apollo: Atmospheres and Soundtracks

In 1983 schreef Brian Eno de muziek voor de documentaire 'For All Mankind' van regisseur Al Reinert. Centraal in deze bekroonde documentaire staan de zes Apollo-missies van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die prachtig in beeld worden gebracht met voornamelijk door de astronauten zelf geschoten filmpjes (hier een YouTube-fragment). 'For All Mankind' zou uiteindelijk pas verschijnen in 1989, precies twintig jaar nadat Neil Armstrong als eerste mens over het maanoppervlak schuifelde. Eno was minder geduldig en bracht 'Apollo: Atmospheres and Soundtracks' in 1983 uit.

Eno was begin twintig toen Apollo 11 op de maan landde en hij herinnert zich dat hij zich nogal stoorde aan de melodramatische en patriottistische manier waarop alles in beeld werd gebracht. Wat in zijn ogen ontbrak, was een gevoel van... ontzag en verstilling. Voor de soundtrack riep Eno de hulp in zijn broer Roger en de Canadese producer en multi-instrumentalist Daniel Lanois. Het album neemt je mee op een intrigerende reis door het heelal - niet met ronkende sequencers of galmende mellotrons, maar met subtiel verschuivende elektronica (met dank aan de Yamaha DX7) en echoënde, rondtollende gitaarklanken, die je een gevoel geven van gewichtloosheid en eindeloos dromende strerrenstelsels.

Hoewel Eno's soundtrack wel wat weg heeft van 'Ambient 4: On Land' uit 1982, klinkt de muziek op het album een stuk ruimtelijker en organischer – dit is misschien wel hét ultiemste space-album ooit gemaakt. De twee meest toegankelijke nummer 'Silver Morning' en 'Deep Blue Day' werden op single uitgebracht, terwijl laatstgenoemde track jaren later zelfs nog belandde op de soundtrack van 'Trainspotting'. Overigens bevat 'Apollo: Atmospheres and Soundtracks' negen tracks (met een speelduur van ruim een half uur), terwijl in 'For All Mankind' nog acht extra nummers zijn te horen, die naar mijn weten nooit op cd zijn verschenen. Mocht iemand meer informatie hebben, laat gerust een reactie achter! Luister zelf (320 kbps, 80 MB).

peter Donderdag 11 September 2008 at 12:56 am | | elektronisch

twee reacties

Het is weer een mooi stuk electronische space die je hebt opgedoken hier :)

baz, (URL) - 16-09-’08 11:03

Er is wel een cd versie van verschenen. Dit is voor mij HET album van Brian Eno.

Digitist, - 12-04-’09 18:45
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.