Rapidshare

Al jaren maak ik naar volle tevredenheid gebruik van Rapidshare.com. En met mij vele duizenden (misschien wel miljoenen) anderen, die van alles online knallen. En nee, ik ben niet roomser dan de paus – ik heb een Premium-account, en download alles wat los en vast zit. Ik heb me er altijd al over verbaasd dat Rapidshare ongestoord zijn gang mocht gaan. Toegegeven, er werden regelmatig bestanden verwijderd, maar die doken een paar minuten later net zo hard weer op, al dan niet op vergelijkbare uploaddiensten als MegaUpload.com en FileFactory.com.

Rapidshare is in het verleden regelmatig op de vingers getikt wegens copyrightschending en verantwoordelijk gesteld voor alle geüploade content. Zo moet de Duitse dienst verplicht 'illegale' content weren door te voorkomen dat bestanden die eerder na klachten waren verwijderd, opnieuw worden geüpload. Leuk geprobeerd, maar niet heus, oordeelde een Duitse rechter deze week in een door de muziekindustrie aangespannen zaak. Als materiaal moet worden weggehaald, is het kwaad al geschied.

Bovendien, zo zo stelde de rechter, zijn de getroffen maatregelen van Rapidshare eenvoudig te omzeilen. Rapidshare moet voortaan alle bestanden controleren op copyrightschending, nog voordat ze online verschijnen. Verder moet Rapidshare ip-adressen gaan bijhouden – hoewel niet duidelijk is wat daarmee gebeurt en wie deze gegevens mag opvragen. (Overigens: in Nederland is het downloaden van muziek en films niet strafbaar.) Volgens Rapidshare zijn dergelijke maatregelen de nekslag voor de uploaddienst: een gezond businessmodel is onmogelijk als ieder bestand gecontroleerd moet worden. Rapidshare gaat naar alle waarschijnlijkheid in hoger beroep – de prijs is hoog: als het vonnis gehandhaafd blijft, zit er voor Rapidshare niets anders op dan de deuren te sluiten. Of met iets nieuws op de proppen te komen natuurlijk.

peter Vrijdag 03 Oktober 2008 at 01:05 am | | nieuws

drie reacties

ghehe als zo’n bedrijf moet je ook niet in Duitsland gaan zitten natuurlijk. (Maar Oekraine of de Kanaaleilanden ofzo)
Premium-user zijn van zoiets vind ik (te) eng, ben altijd bang dat zulke sites m’n credit card zouden plunderen en betalen voor iets illegaals dat vind ik zoiets als die 10 gulden die je vroeger op ‘t schoolplein voor een illegale Twilight hitcompilatie betaalde. Dan jat ik ‘t liever ;)

Ludo, - 08-10-’08 21:41

Nou, ik ben ook niet op mijn achterhoofd gevallen en maak maandelijks een klein bedrag over via PayPal. En sterker nog: met de maatregelen die Rapidshare al had getroffen, voldoen ze onder meer aan de Amerikaanse wetgeving. Dus een serververhuizing naar Amerika behoort tot de mogelijkheden… ;-)

Araglin, - 09-10-’08 11:33

1) @ludo:
euhh, en welke straf staat er op het jatten van iets illegaals????

2 @allen:
Rapidshare zal verdwijnen, netzoals nepster verdwenen is, althans, de populariteit ervan.
Er zal wel weer iets nieuws komen… en op den duur weer verdwijnen. De meeste netwerken vervuilen zichzelf.
Ik merk zelf dat de P2P netwerken vol rommel komt te staan. Haal ik voor mijn kinderen, via Emule een film van K3 binnen, krijg ik wel ??n of andere film wel over 3 jonge dames, maar absoluut niet voor mijn kinderen bedoelt!!! (Al heb ik deze nog niet verwijderd van mijn schijf %-))

Maar goed… Tot nu toe maak ook ik gebruik van diverse bronnen als rapidshare en p2p. Mocht er een minister zijn die een wet kan vastleggen waardoor dit soort zaken niet meer legaal of gedoogd zijn, is er wel weer n of andere weirdo die iets anders verzint. Ik denk dan aan zaken als complete albums of dvd’s versturen per email. (wie gaat al die mails controleren?)
Een jaar of 25 geleden zei mijnheer Bill Gates dat een floppy (1.44) meer dan voldoende opslag capaciteit zou bieden. En 15 jaar geleden was deze zelfde mijnheer totaal niet geinteresseerd in internet. Anno 2008 raakt mijn 2TB aardig vol, en weten mijn kinderen niet eens wat een floppy is. Zonder internet kan ik ze niet eens bereiken om te mailen dat het eten klaarstaat!
Dus welke mogenlijkheden wacht ons over 5 jaar?? Ik durf niet eens te denken aan wat er volgende maand aan mogenlijkheden bestaan. Een mailbox van 2GB ???

sus, - 25-10-’08 03:25
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.