Turks Fruit

Begin deze maand werd de film 'Zwartboek' van Paul Verhoeven uitgeroepen tot de beste Nederlandse speelfilm aller tijden. Op de tweede plaats van de door het Nederlands Film Festival, VPRO en Cinema.nl georganiseerde verkiezing staat 'Simon', gevolgd door 'Soldaat van Oranje', 'Alles is liefde' en 'Turks Fruit' op de vijfde plek. Dat de 15.000 stemmers zich vooral door hun korte-termijngeheugen hebben laten leiden, spreekt voor zich: 'Zwartboek' , 'Simon' en 'Alles is liefde' verschenen in respectievelijk 2006, 2004 en 2007 in de bioscopen. Tijdens een soortgelijke verkiezing in 1999 werd 'Turks Fruit' nog gehuldigd als beste Nederlandse film ooit.

Als je mij zou vragen wat de beste film van eigen bodem is, zou ik ehh.. tja. Ik heb eigenlijk niets met Nederlandse films. Ik kan wel moeiteloos vijf bereslechte films opnoemen (met op één 'Intensive Care'), maar dat telt niet. Over de beste soundtrack daarentegen, kunnen we kort zijn: 'Turks Fruit' van Rogier van Otterloo, waarmee de veel te jong gestorven componist en dirigent zijn debuut maakte als hofleverancier voor tal van Nederlandse films (elders op mijn log meer informatie). Van Otterloo voorzag 'Turks Fruit' van omfloerste, jazzy muziek, met een prominente rol voor de mondharmonica van Toots Thielemans en het Louis van Dijk Trio. Het Turks Fruit-thema met vrolijk gefluit en een subtiel op de achtergrond pompend baslijntje is bijna in ons collectieve geheugen geëtst. Wereldschokkend zijn de 36 minuten filmmuziek niet, maar de twaalf tracks zijn wel precies goed: geen noot te veel of te weinig en bijzonder sfeerverhogend. Je moet wel van beschaafde en subtiele zondagochtendjazz met een flinke scheut easy listening houden, anders verandert zelfs de half uur durende soundtrack in een ware marteling.

Overigens vond regisseur Paul Verhoeven de muziek maar niets. Hij ergerde zich aan de "drummetjes met van dat veeggedoe." En terwijl ik de muziek zou omschrijven als 'melancholisch', werd Verhoeven ronduit depressief toen hij de soundtrack voor het eerst hoorde. Maar goed, dat werd ik weer toen ik 'Showgirls' zag.

En om een lang verhaal kort te maken: 'Turks Fruit' (320 kbps, vbr, 57 MB). De cd is trouwens al geruime tijd niet meer verkrijgbaar – pas op dat je niet de wanstaltige musical-cd in huis haalt!

peter Donderdag 09 Oktober 2008 at 01:01 am | | film

vijf reacties

Bedankt. Leuke aanwinst voor m’n bescheiden soundtrack verzameling.
Ooit een verkiezing van “het beste van wat dan ook” meegemaakt die echt objectief was? Op z’n best kan ieder voor zich oordelen over wat hij of zij gezien, gelezen of beluisterd heeft, waarbij dan de meest recente ervaringen vooraan liggen. En dan heb je nog de onbetwistbare en o zo moeilijk te defini?ren factor. Smaak.

Martin, (E-mail ) - 09-10-’08 12:23

Graag gedaan! En inderdaad, muzikale objectiviteit bestaat niet ;-)

Araglin, - 09-10-’08 12:25

Thanks!

gast!, (E-mail ) - 13-10-’08 21:53

oh, al zo lang naar op zoek…
is er een re-post mogelijk?
alvast bedankt!

bas, - 18-10-’11 15:01

heb em hier al te pakken
http://www.mediafire.com/?i3tmv2zhzn5

bas, - 18-10-’11 15:40
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.