Synth.nl

In een gesprek met (naar ik meen) René van der Wouden vroeg de Amerikaanse interviewer zich enigszins verwonderd af hoe het toch komt dat in zo'n klein land als Nederland zoveel muzikanten zich bezighouden met elektronische muziek. René moest zijn gesprekspartner het antwoord schuldig blijven. En inderdaad, het is opvallend hoe een toch wel lichtelijk marginaal genre door relatief zoveel Nederlanders (en Belgen!) levend wordt gehouden. En dat is met name te danken aan Ron Boots en diens Groove-label.

Aan de lopende band brengt Groove het ene na het andere uitstekende album uit, van artiesten die vaak wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Neem nu 'AtmoSphere', de zeer recent verschenen tweede cd van Synth.nl, het alter ego van Michel van Osenbruggen. Vorig jaar verscheen zijn debuut 'Aerodynamics', dat me niet helemaal wist te overtuigen. Dat had voornamelijk te maken met de thematiek van het album: snelheid. Van Osenbruggen is een groot Formule 1-liefhebber en verschillende nummers bevatten aanzwellende en brullende race- en motorgeluiden. Ik heb helemaal niets met snelle auto's en vond de gebruikte effecten vooral irritant.

Voor 'AtmoSphere' pakte Van Osenbruggen het anders aan en liet hij zich inspireren door (je raadt het al) de atmosfeer. Het album neemt je mee op een reis door de verschillende atmosferische lagen, beginnend bij de 'Troposhere' en eindigend in de ruimte met 'Exosphere'. Zo op het eerste gehoor bevat 'AtmoSphere' vriendelijke, open elektronische muziek, met af en toe opduikende lichte Jean-Michael Jarre-invloeden (met name dankzij de sweeps op de achtergrond) en een jaren tachtig-touch. Fijn, maar niet wereldschokkend, zo dacht ik aanvankelijk. Totdat ik me realiseerde dat het album de afgelopen week constant op repeat in mijn cd-speler heeft doorgebracht - zonder dat het ook maar één seconde begon te vervelen. De ingrediënten zijn dan ook precies goed: NASA-samples op de achtergrond, subtiele beats en natuurgeluiden (vooral regen- en onweersbuien), ronkende sequencers, een scheutje sfeervolle ambient en af en toe een vette synthsolo.

'AtmoSphere' is een op een onopvallende en bescheiden manier ijzersterk album, dat niet alleen staat als een huis, maar het ook verdient om door een groot publiek gehoord te worden. Nieuwsgierig geworden? Op Michels site Synth.nl en zijn MySpace-pagina kun je diverse tracks beluisteren.

peter Donderdag 23 Oktober 2008 at 12:11 am | | review

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.