Natuurmuzak

In tegenstelling tot bijvoorbeeld metal, kent het new age-genre geen helder gedefinieerde subgenres. Een panfluit? Bulgaarse keelzang? Hare Krishna-aanhangers die mantra's zingen? Je kunt het allemaal tot new age rekenen. En wordt het iets te serieus of te wazig, dan bieden de hokjes wereldmuziek en avant-garde uitkomst. Toch wordt het genre nog altijd voornamelijk geassocieerd met klaterende bergbeekjes, oeverloos geharp en walvissengeknor.

Ik sprak laatst iemand die me vertelde graag naar new age te luisteren. Of beter gezegd: zijn vriendin zette af en toe een rustgevend cd'tje op en hij luisterde mee. Toen hij enthousiast voorstelde om wat albums voor me mee te nemen, weigerde ik beleefd toen ik hoorde om welke muziek het ging: de Solitudes-serie van de Canadees Dan Gibson, de man die tientallen (zo niet honderden) cd's heeft uitgebracht met natuurgeluiden.

Gibson (1922-2006) was van origine een natuurfotograaf en documentairemaker. In de jaren veertig experimenteerde hij met diverse technieken om natuurgeluiden zo exact mogelijk vast te leggen, en ontdekte al snel dat er behoorlijk wat mensen geïnteresseerd waren in dergelijke opnamen. In de jaren vijftig en zestig verschenen enkele albums, maar de grote klapper kwam met het eerste Solitudes-album 'Environmental Sound Experiences Volume One - By Canoe To Loon Lake / Dawn By A Gentle Stream' uit 1981. Oftewel: een uur lang natuurgeluiden, gepeddel en vogelgetjilp.

Gibson had op dat moment kunnen uitgroeien tot een ambientpionier, maar in plaats daarvan werd hij multimiljonair met zijn natuur-cd's, die eigenlijk allemaal hetzelfde klinken - hoewel het thema (de bergen, de Afrikaanse woestijn, een avond op de Russische toendra, gezellig met z'n allen voor de open haard, uitverkoop bij de H&M) steeds wisselde. Medio jaren tachtig kregen de natuurgeluiden gezelschap van onopvallende piano- en synthesizerklanken (veelal gecomponeerd door Hennie Bekker), wat de Solitudes-serie nog populairder en toegankelijker maakte. Dan Gibson verkocht alleen al van deze serie wereldwijd meer dan 20 miljoen exemplaren - vooral ook omdat zijn albums niet alleen in platenzaken, maar ook in reformwinkels en van die alternatieve drogisterijen te vinden zijn. En hoewel hij in 2006 is overleden, worden de Solitudes-albums in een soort 'Studio Vandersteen'-formule nog altijd bij bosjes tegelijk uitgebracht.

En weet je, soms is die natuurmuzak nog best ontspannend ook – luister naar 'Solitudes- Rocky Mountain Suite' (320 kbps, 91 MB - met muziek van Bekker).

peter Maandag 22 December 2008 at 11:36 pm | | new-age

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.