Klazien

Ze was een opmerkelijke en markante verschijning: Klaasje Rotstein-van den Brink, beter bekend als Klazien uut Zalk (1919-1997). Begin jaren negentig groeide ze uit tot hét knuffelkruidenvrouwtje van Nederland. Klazien en haar kat Simon Peres werden bekend dankzij het NCRV-middagprogramma 'Passage', waarin ze in de periode 1989/1990 wekelijks iets vertelde over gezond eten, allerhande kruiden de revue liet passeren en onvermoeibaar putte uit een schier onuitputtelijke bron van natuurwijsheden, spreuken en andere dooddoeners. Bekende uitspraken van haar zijn onder meer 'Begint de kat te miauw'n, dan kun je de zon nie meer vertrouw'n' en 'Mensen die wat wille, stoppen gewoon wat dille tussen de bille.'

Ik verzin het niet. Kennelijk was (en is) er een enorme behoefte aan de tja 'kwakzalverij' van Klazien, hoewel het haar aan zakelijk instinct niet ontbrak. Ze schreef diverse boekjes onder de noemer 'Allerhande dingen over de natuur', die massaal over de toonbank gingen (geen understatement: haar eerste boekje verkocht ongeveer 30.000 stuks!), was te gast in tal van praatprogramma's en lanceerde zelfs een eigen parfum- en kruidencosmeticalijn. Natuurlijk was ze ook het mikpunt van spot. Zo parodieerde Wim de Bie haar in 'Keek op de week' als Berendien uut Wisp (en dat deed hij toch wel redelijk briljant) en werd ze op tal van andere manieren belachelijk gemaakt.

Daar deed ze trouwens zelf vrolijk aan mee. Zo nam ze bijvoorbeeld in 1996 een single op met André van Duin ('Jas aan, jas uit', hier de lichtelijk gênante clip), maar haar 'hoogtepunt' bereikte ze met de Dikdakkers (het Drentse duo Anton Geerts en Hans Voogd), met wie ze eind 1996 de après ski-single 'Choco en kruidenthee' opnam - een van de vele dieptepunten in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Zo slecht dat het weer leuk wordt. Luister zelf: 'Choco en kruidenthee' (320 kbps, 16 MB, inclusief 'Klazien unplugged' en 'Dikdakkerspolka'). Klazien overleed op 5 juni 1997 aan de ziekte van Kahler (een soort leukemie).

peter Vrijdag 09 Januari 2009 at 10:38 am | | weird

Eén reactie

Klazien rules !!

Ard, - 15-08-’11 16:44
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.