Humdrum Blues

Als een man eerlijk vertelt hoe hij zich voelt, maakt hij weinig vrienden. Er is een druk in zijn hoofd die nét geen hoofdpijn is, hij voelt iets in zijn buik dat tegen misselijkheid aanhangt, maar waar geen woord voor bestaat. Hij moet iets tamelijk belangrijks doen, iets boekhoudkundigachtigs,  maar op de een of andere manier hangt er een krachtenveld om hem heen dat hem belemmert te doen wat hij moet doen en daarom gaat hij maar iets anders doen, zoals nieuws kijken op internet of het weerbericht.

Het is niet koud, maar wel waterig koud. Binnen is het eigenlijk te donker, maar als je naar buiten kijkt is het licht net een tikkie te fel. Hij wil iets geweldigs gaan maken, maar hij wordt al moe als hij denkt aan alle verplichtingen die met geweldige dingen samengaan. Had hij maar van die leuke Champions League-vrienden, zoals de mensen op de televisie, hoewel: eigenlijk hangt hij misschien wel het liefst gewichtloos in de lucht om op een machtig high-definitionscherm naar Discovery Channel te kijken.

Over het algemeen kan een man maar het beste zwijgen over dat onbestendige gevoel. Als hem gevraagd wordt hoe het gaat, heeft hij geleerd om te zeggen: 'Goed', of: 'Fantastisch', en niet: 'Ik weet eigenlijk niet precies hoe je het uit moet leggen, maar ik voel me de hele tijd een soort van ontevreden en achterdochtig, alsof de hele wereld me niets gunt. Maar ik mijn vinger er niet echt achter krijgen.' Mannen begrijpen zelf ook wel dat je niet de hele dag moet zeuren over dit soort lamlendigheid. Als het soms lijkt dat mannen dit wél doen, dan zie je niet meer dan het topje van de ijsberg.

Mocht je toch meer willen weten over de gevoelens waar mannen over zwijgen, dan hoef je niet ver te zoeken. Het enige dat je hoeft te doen is een dozijn bluesplaten aanschaffen. Big Bill is een beetje misselijk, Sonny Boy ervaart een gevoel van nietigheid. Zijn vrouw is weg, de melk is op, gitaar kapot, het dak lekt, de Mississippi stinkt, de bus stopt niet meer en de hond is bijna dood.

Toegegeven, blues is niet alleen maar negativiteit. Op iedere bluesplaat staat altijd wel één oprisping van zelfoverschatting. 'Ik ben een bijzonder kereltje, ik ben een geslepen mannetje, wacht maar tot deze snaak zijn brommertje aantrapt, dit ventje weet hoe je een vogeltje laat zingen, dit meneertje is in de stemming, deze klojo heeft zijn mojo niet in de jojo gehangen.' Het is precies dit element dat het mannelijke lamlendige gevoel perfect aanvult en 'rond' maakt.

Er zijn natuurlijk ook vrouwen die blues zingen, zoals Nina Simone, maar als vrouwen de blues zingen dan is het eigenlijk geen echte blues meer. Dan wordt het meer soul. Dat is niet negatief bedoeld, maar vrouwen zijn over het algemeen niet zulke aanstellers als mannen, en ze kunnen hun gevoelens beter onder woorden brengen. Als een vrouw zingt: 'Ik ben verdrietig,' dan is een vrouw écht verdrietig en dat is héél vervelend. Wanneer een man zingt: 'Ik ben verdrietig,' dan weet hij eigenlijk niet waar hij het over heeft. Als je hem een volkoren boterham met kaas geeft, dan gaat het vaak alweer een beetje beter. Wat niet wegneemt dat hij zich echt niet helemaal top voelt. Het is deze vaagheid die blues blues maakt: zichzelf herhalende, zeurderige, zeikerige, huilerige, maar wel goudeerlijke en superromantische muziek. Zoals Humdrum Blues van Oscar Brown Jr.

Uit: Wah Wah no. 12/2008, door Bas Albers en Gerard Janssen, oftewel de Easy Aloha's. Uitgeverij Nieuw Amsterdam. www.wah-wah.nl. Koop dat blad! (Of neem een abonnement.)

Humdrum Blues uitgevoerd door Paula West, een fragment. We vallen erin bij het tweede couplet:

[Verse 1]:
Life can be mighty monotonous,
We're always battlin' boredom;
But where,
Tell me,
Where,
Has it gotten us?
Ev'rything's still so doggone humdrum:

[chorus]:
Stuck in a rut,
Gettin' nowhere fast,
Hm, humdrum blues.
Fighting the future
And mad at the past,
Hm, humdrum blues.
Oh, honey,
When you ain't got money,
Then you can't just do as you choose;
Just gotta live with the humdrum blues.

[verse 2]:
Don't know which way i'm goin',
Don't know which way i came from;
Rainin' or shinin' or snowin',
Ev'rything's still so doggone humdrum:

[chorus]:
Each day just like the day before,
Hm, humdrum blues.
Work like a dog,
But i'm always poor,
Hm, humdrum blues.
Oh, buddy,
It'll run you nutty
When you find yourself in my shoes;
Stumblin' along with the humdrum blues.
Love me, honey,
I wish you would,
Hm, humdrum blues.
Sure would do me a world of good,
Hm, humdrum blues.
Oh, baby,
If you loved me,
Maybe we can get together and lose
Those mean old,
Hm, humdrum blues.
Hm, humdrum blues,
Hm, humdrum blues,
Hm, humdrum blues,
Hm, humdrum blues.

peter Vrijdag 09 Januari 2009 at 11:38 pm | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.