Cijfers 2008

Het is niet zo dat ik midden in mijn gezicht wordt uitgelachen, maar ik heb wel het gevoel dat de blikken die ik krijg toegeworpen steeds meewariger en bezorgder worden. En dat alleen maar omdat ik enthousiast vertel nog regelmatig cd's aan te schaffen. Cd's? Kopen? Huh? Zijn er nog mensen die dat doen? Bestaan er überhaupt nog wel muziekwinkels? Zucht. Downloaden is geen kunst – er gaat niets boven een gezellig uitpuilende kast met cd's en lp's. Maar misschien ben ik wel een van de laatste der Mohikanen, want ook in Amerika (het land met de grootste muziekindustrie ter wereld) zijn de cd-verkopen afgelopen wederom gedaald.

Uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen SoundScan blijkt dat er in Amerika vorig jaar 428 miljoen cd’s werden verkocht, een daling van 14 procent. Daarvan werden 69,8 miljoen gedownload, een stijging van 15,4 procent. Het aantal verkochte fysieke cd’s bedroeg 360,6 miljoen stuks, tegen 449,18 miljoen in 2007. Het best verkochte album was 'Tha Carter III' van rapper Lil Wayne (bijna drie miljoen stuks), op de voet gevolgd door Coldplay ('Viva La Vida' ging 2,15 miljoen keer over de toonbank). Het was voor het eerst dat het best verkochte album minder dan drie miljoen keer van eigenaar verwisselde. Opvallend genoeg werden er wel meer lp's verkocht: 1,9 miljoen stuks, een nieuw record.

In Nederland is de situatie niet veel anders. De NVPI becijferde dat de totale audio-omzet (cd's, singles, downloads en muziek-dvd's) met 5 procent is gedaald in vergelijking met 2007 en is uitgekomen op 114,7 miljoen euro. In 2007 daalde de omzet nog met 12,2 procent (afgezet tegen 2006). In totaal kochten 'de Nederlanders' vorig jaar 7,5 miljoen cd's (-3,5%), 400.000 singles (-33,3%), 1,2 miljoen muziek-dvd's (-4,2%) en werden er 6,3 miljoen tracks gedownload (+17,4%) .

De best verkochte cd's in Nederland: Amy Winehouse - Back to Black, Amy MacDonald - This is the Life, Marco Borsato - Wit Licht, Coldplay - Viva la Vida, Jan Smit - Stilte in de Storm, Duffy - Duffy, Alain Clark - Live It Out, Anouk - Who’s Your Momma en Madonna - Hard Candy. Mmm.. ik mag dan wel veel cd's hebben gekocht in 2008, deze zaten er niet bij...

peter Donderdag 15 Januari 2009 at 12:24 am | | lijstjes

vier reacties

Ik koop zelf het liefst vinyl als ik iets echt heel erg goed vindt, en zo nu en dan een cd. Wel ben ik van mening dat de commercie achter de muziekindustrie vaak te ver gaat. Natuurlijk ben ik een fervente fan van downloaden, en om op deze wijze mijn soort muziek te ontdekken. Ook de overal oppoppende netlabels die hun catalogus gratis beschikbaar stellen vindt ik een bijzonder positieve ontwikkeling. Keep vinyl alive, en steun de muziek die je echt waardeert!

Tim Terpstra, (E-mail ) (URL) - 15-01-’09 01:57

Ik koop me ook nog steeds gek aan CD’s. Blue Note re-releases bijvoorbeeld. Gloednieuwe re-releases van Blue Note kosten hier in het Zuiden des Lands 6 euro!! Voor die 6 euro ga ik niet klooien met een gebrand CD’tje. Bovendien wil ook graag het boekje lezen. Dat hoort erbij. Mijn stelregel is: als het echt niet voordelig verkrijgbaar is op CD of vinyl, dan probeer ik het online te vinden. Sterker nog: mijn eigen blogspotje dat ik naast m’n gewone weblog bijhoud, staat vol met rips uit m’n eigen vinylcollectie. Dat materiaal is “out of print” en gewoon nergens te vinden. Dus neem ik die LP’s op en zet ze om naar mp3. Zo blijft dat materiaal behouden, maar moet het wel gedownload worden. En trouwens: op eBay worden oude LP’s voor astronomische bedragen verkocht. En dan vraag ik me af waarom d?t wel mag en downloaden niet. Aan eBay verdient een artiest ook geen ene reet als z’n album door een of andere sukkel wordt verpatst voor 300 euro… Niettemin: CD’s en LP’s kopen in de winkel is nog altijd een belevenis. En dan thuiskomen met die schijf en dan lekker onderuit luisteren met het CD boekje of de LP hoes erbij. Da’s puur genieten.

Baby Grandpa zelf, (URL) - 16-01-’09 15:33

Er is niets mooier dan een lp kopen en er dan thuis van te genieten. Voor de echte muziekliefhebber zal er niet veel veranderen daaraan. Het grootste “probleem” komt van die commerci?le muziek, daar zullen klappen gaan vallen. Die nummers download de “jeugd” gewoon op zijn telefoon of iets dergelijks.

Baz, (URL) - 18-01-’09 12:18

Er zijn dus nog Mohikanen…! Gelukkig maar! :-)
Ook ik hoor daarbij, en het liefst koop ik vinyl. Cd’s vind ik wel ‘makkelijker’, maar platen blijven mooier in mijn belevenis.

Goed, trouwens, dat je dat rijtje genoemde cd’s NIET hebt aangeschaft! Maakt je voor mij (als nieuweling hier) iig geloofwaardig!
Zal hier nog regelmatig checken, want helaas zijn de echte muziekfreaks dun gezaaid!

mischa, (E-mail ) - 05-02-’09 14:55
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.