Dvar

Het is alsof je je een weg baant door een duister en eeuwenoud bos, waar geen mens ooit eerder een voet heeft gezet. Het is schemerig, mistflarden trekken bleke sporen boven de grond en diffuus maanlicht verleent de knoestige bomen een spookachtig uiterlijk. In de verte schommelen enkele lichtjes en je loopt langzaam dichterbij. In een slordige kring is een vreemde processie aan de gang; heksen en kollen, kobolden, dwergen en andere fantasiewezens dansen in extatische aanbidding voor het middernacht.

In de lang vergeten taal van verzonken landen bezingen zij de duistere glorie van het mystieke volk van ver achter melkwegen en zonnestelsels, van diep onder de aarde, uit spelonken en holle grotten. Je wordt opgeschrikt door een donderend gerommel. In snel tempo schiet een houten wagen voorbij, met daarop twee in duistere capes gehulde mannen – wacht, bespeelt de een nu een synthesizer? Je knippert met je ogen en de wagen is verdwenen. De lichtjes zijn intussen feller geworden, je hoort belletjes rinkelen, bladeren knisperen en in de verte zie je de wagen weer aanstormen...

Tja, de muziek van Dvar doet rare dingen met een mens. En aangezien er over de groep maar bitter weinig bekend is, gaat mijn fantasie soms met me op de loop ... Eigenzinnig en uniek - het Russische duo Dvar (hun identiteit is onbekend, ze komen vermoedelijk uit Moskou) trekt zich helemaal niets aan van ook maar de kleinste muzikale conventie. Ze beweren dat hun muziek afkomstig is van een vreemd wezen, de 211 jaar oude Dvar. In hun dromen komt hij tot hen; zij dienen slechts als doorgeefluik. De songs (met vreemde titels als  'Ta Matii Yadhan' en 'Taai liira') worden gezongen in de vergeten taal van Dvar. Nu ja, gezongen - het klinkt alsof een heksendwerg omineuze spreuken prevelt, brabbelt en schreeuwt tegen een publiek van verdoemde zielen.

In 1997 verscheen de in eigen beheer uitgebrachte tape 'Raii', in 2000 gevolgd door de demo-cd 'Taai Liira'. Het Italiaanse label S.P.K.R/Radio Luxor bracht in 2002 het officiële Dvar-debuut 'Piirrah' uit, een album gevuld met duistere elektronica, bizarre effecten en de karakteristieke onaardse 'zang'. En aangezien over de identiteit van de band nagenoeg niets bekend was (en is), deden er al snel de wildste geruchten de ronde. Zo zou Dvar een project zijn van een totaal doorgeflipte Michael Jackson en maakten fans melding van vreemde, onverklaarbare verschijnselen die plaatsvonden tijdens het luisteren. In 2003 stapte het duo over naar het Russische label Irond en verschenen er in rap tempo vijf albums: 'Roah' (2003), 'Rakhilim' (2004), 'Taai Liira' (2004), 'Hor Hor' (2005) en 'Oramah Maalhur' (2005). In 2007 zag op het Gravitator-label 'Jraah Mraah' het licht, vorig jaar gevolgd door 'Zii' (Art Music Group).
 
Was de muziek van Dvar aanvankelijk nogal duister en bijzonder buitenissig (met een beetje goede wil zou je hun vroege albums kunnen omschrijven als primitieve elektronische black metal vermengd met industriële soundscapes), langzamerhand slopen er meer sfeervolle, sprookjesachtige elementen in hun muziek, wat het vervreemdende karakter alleen maar verhoogde. Ieder Dvar-album is een belevenis; korte sfeerschetsen worden opgevolgd door relatief simpele dance-achtige tracks, die weer kunnen worden afgewisseld met tekenfilm- en computerspelgeluidjes, reggae-elementen of uptempo synthpop. Volstrekt uniek, alsof je een deur opent naar een andere dimensie en een blik werpt in een wereld die in niets lijkt op die van ons. Ik ben een groot fan, maar het is wel zo dat de muziek van Dvar je óf ontzettend aanspreekt óf onwijs op de zenuwen werkt. Oftewel: de grens tussen genialiteit en gekte is soms flinterdun… Vriendin Eva vindt het maar niets en mijn collega's keken me aan alsof ik gek was geworden toen ik ze kennis liet maken met Dvar.

Niet alleen is informatie over Dvar dun gezaaid (volgens mij ben ik de eerste Nederlandse weblogger die meer dan twee zinnen aan de groep wijdt), ook hun cd's zijn nogal moeilijk te verkrijgen; 'Piirrah' is nog wel enigszins op het spoor te komen, maar de overige cd's zijn eigenlijk alleen via Russische muziekwinkels te bestellen – om over legale downloads nog maar te zwijgen. Jammer, want voor de avontuurlijk aangelegde muziekliefhebber valt er genoeg te ontdekken. Een goed startpunt vormen de vorig jaar uitgebrachte compilaties 'Highlights Of Lightwave Vol.1' en 'Highlights Of Lightwave Vol.2' (Art Music Group), dat een dwarsdoorsnede bevat van het Dvar-oeuvre, aangevuld met een handvol nog niet eerder verschenen tracks.

Een van de meest toegankelijke Dvar-albums is 'Rakhilim' (2004) – voor zover je überhaupt kunt spreken van toegankelijk. De cd bevat 20 tracks, die in lengte variëren van 35 seconden tot ruim vier minuten. Stemmige Sopor Aeternus-achtige liedjes (zoals het titelnummer en 'Jeroh’) gaan hand in hand met meestampers als 'Yar yar' en enigmatische instrumentaaljes ('Hanaar' en 'Schraii'). Aangezien het hele album is te streamen via Last.fm, kan een linkje denk ik geen kwaad - luister zelf: 'Rakhilim' (192 kbps, 61 MB).

Overigens is Dvar ook te horen op het album 'Kywitt! Kywitt!' (2008, Prikosnovenie) van Caprice. Nog zo’n interessante Russische band die zich begeeft in het grensgebied tussen droom en realiteit, hoewel Caprice nadrukkelijk de lieflijke sprookjeswereld opzoekt en dicht aanleunt bij bijvoorbeeld Qntal, Loreena McKennit, Narsillion en Trobar de Morte. Ik zal er eerdaags wel een stukje over tikken.

En tot slot: muziek van Dvar is opmerkelijk genoeg gebruikt in een nieuwjaarsreclamespotje van Alfa-Bank, een van de grootste banken van Rusland. 

Discografie:
- Raii (1997) (tape, eigen beheer)
- Taai Liira (2000) (4-track cd-r demo) (eigen beheer)
- Piirrah (2002) (S.P.K.R/Radio Luxor)
- Roah (2003) (Irond)
- Rakhilim (2004) (Irond)
- Taai Liira (2004) (Re-release + bonus) (Irond)
- Hor Hor (2005) (Irond)
- Oramah Maalhur (2005) (Irond)
- Jraah Mraah (2007) (Gravitator)
- Zii (2008) (Art Music Group)

Compilaties:
- Highlights Of Lightwave Vol.1 (2008) (Art Music Group)
- Highlights Of Lightwave Vol.2 (2008) (Art Music Group)
- Dvar vs. Caprice - Gnomes Against Elfs (2008) (Monopoly Records)

peter Vrijdag 16 Januari 2009 at 11:35 am | | weird

drie reacties

Even hier kijken http://muzbox.moy.su/news/2008-09-09-142..
Dvar – Zii

wad, - 17-01-’09 06:06

Dvar is heel bijzonder en dat is zacht uitgedrukt;)
Is deze site of de blogger nog actief?

Luminal, - 18-08-’18 19:45

De site is nog actief, de blogger in kwestie wat minder. ;-)

Araglin, - 19-08-’18 22:00
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.