Brein (deel zoveel)

In nagenoeg elk interview met Brein-directeur Tim Kuik dreunt hij steevast hetzelfde riedeltje op, als een grijs gedraaide plaat die blijft hangen. Spannend is anders, vooral ook omdat de meeste journalisten klakkeloos alles opschrijven. Misschien omdat het anders maar zo saai wordt, gooide Kuik er in een interview met de Volkskrant eens een paar ferme uitspraken tegenaan. Wat hem betreft is downloaden altijd illegaal. Waarom? Omdat je 'aankoopvervangend' bezig bent. Kuik weet ook wel dat je volgens de Nederlandse wet zonder problemen muziek en films mag downloaden, mits je dat doet zonder commerciële bijbedoelingen.

Kuik komt dan ook met een ingenieuze redenering waarom downloaders toch illegaal bezig zijn: ''[Je bent commercieel bezig] als je bijvoorbeeld een dvd, die je van plan was te kopen, niet aanschaft, omdat je hem toch al hebt gedownload.'' Ook advocate Carja Mastenbroek doet een duit in het zakje: ''[Downloaden is altijd illegaal.] Alles wat nieuw of oorspronkelijk is, is door iemand gemaakt of bedacht. Daar rust dus altijd auteursrecht op. Zonder zijn toestemming voor het gebruik van zijn creatie heeft gegeven, maakt iemand die dat toch doet, inbreuk op het auteursrecht en is daarmee illegaal bezig. [...] Je betaalt er niet voor, dus is het niet legaal.'' Downloaders die denken dat ze legaal bezig zijn, 'hebben een gaatje in hun hoofd.'

Brein gaat zich de komende tijd vooral richten op usenet. ''Ik schat dat er auteursrecht rust op 95 procent van wat er op Usenet staat’, aldus Kuik. Dat is wat hem betreft ook meteen illegaal materiaal, want de auteursrechthebbende wordt in nul keer van de gevallen om toestemming gevraagd.

Robert Giebels, de opvallend kritiekloze journalist van dienst die kennelijk geen idee heeft waar hij over schrijft, sluit zijn 'advertorial' af met een citaat van Mastenbroek: ''De downloaders zelf hoeven geen politie te verwachten, maar dat de pakkans niet groot is, wil niet zeggen dat je legaal bezig bent.''

Tjonge, het is lang geleden dat ik zulke flauwekul heb gelezen. Ik kan alles wel gaan weerleggen en wijzen op de uiterst wankele juridische onderbouwing, maar ik geloof dat ICT-jurist Arnoud Engelfriet net iets verontwaardigder is en bovendien meer kennis van zaken heeft. Lees Arnouds uiteenzetting op zijn blog (oftewel: 'Tim Kuik heeft zelf een gaatje in zijn hoofd.')

peter Vrijdag 16 Januari 2009 at 10:45 pm | | nieuws

Eén reactie

Deze gezien ?
http://webwereld.nl/ref/rss/54395

Peter, - 18-01-’09 11:53
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.