Orde in de chaos

Het zou een interessant onderwerp zijn voor een of ander onderzoek: hoe hebben muziekliefhebbers hun collectie geordend? Rob Flemming, de hoofdpersoon uit Nick Hornby's 'High Fidelity', besteedt vele avonden aan het arrangeren van zijn lp-collectie, al naar gelang zijn stemming: alfabetisch, chronologisch, op volgorde van aanschaf, op label, en noem het maar op.

Je kunt het jezelf inderdaad zo moeilijk of makkelijk maken als je maar wilt - en ik heb het mezelf jarenlang bijzonder makkelijk gemaakt. Nieuwe cd's belandden eerst in de woonkamer, waar ze werden beluisterd, eventueel geript en ingevoerd in de database. Als de stapel te groot werd, verhuisden de cd's naar de cd-kamer en kregen ze een willekeurig plekje in de kast. Simpel. Op de een of andere manier lukte het me altijd wel om een cd op te snorren. De laatste tijd ging het echter niet meer zo soepel – ik stond vaak gefrustreerd voor de kasten gebogen, vruchteloos op zoek naar dat ene album waarvan ik toch zeker wist dat ik het had. Tijd voor orde in de chaos! Mijn beslissing kreeg een duwtje in de rug toen ik de A-Z CD Dividers ontdekte bij internetwinkel NonPlusUltra.

Goed, 24 euro is een hoop geld voor enkele schijfjes plastic, maar het zal er ongetwijfeld professioneler uitzien dan zelf in elkaar geknutselde kartonnetjes, zo dacht ik. Het pakketje was binnen een dag in huis en inderdaad, de 27 letterkaartjes (inclusief een '?') voldeden helemaal aan mijn verwachting. En deze zondag heb ik dan ook met name besteed aan het keurig ordenen van mijn cd's - er zijn vervelender klusjes te bedenken. Alles staat na een dagje stapelen (met de letter 's' als grootverbruiker en één album bij de 'x') netjes in de kasten, inclusief een aparte sectie voor compilaties (waar je er ongemerkt toch een hoop van hebt) en een afdeling klassiek. Keurig! Cd-singles vind ik niet zo interessant en die heb ik op een grote stapel geknikkerd. En mijn lp's, die nu verspreid door het huis staan, zijn later aan de beurt.

Probleem is alleen dat een muziekverzameling een organisch geheel is en voortdurend uitdijt. Het heeft weinig zin om alles dicht te metselen, en dan bij elke aanschaf de hele handel door te schuiven. Op de basis van de omvang van de alfabetische stapels heb ik dan ook ruimte vrijgelaten op de planken. Ik merk nu al dat de 'b' aan het dichtslibben is (in de woonkamer vond ik nog een stapel vergeten cd's)... Maar goed, dat zien we tegen die tijd wel weer. Hoe hebben jullie je cd's, lp's en singletjes geordend?

peter Maandag 19 Januari 2009 at 12:23 am | | overig

achttien reacties

Alles op alfabet, in een paar kasten van Ikea (zijn lekker dun, want de cd,s klappen net als zo’n schoenenkast naar voren).
Je kunt de cd’s ook vrijelijk verschuiven als er weer een paar bijkomen. Alleen soms moet je ze weer een afdeling (lees “plankje“naar beneden zetten.
De lp’s staan in een zogenaamde broodkast ook op alfabet.
Alleen mijn liefhebbende echtgenote wenst ze door mij te laten verplaatsen naar de zolder.
Moet ik eerst het huis stutten, vanwege het grote gewicht van het vinyl. ;-)
Op alfabet bedoel ik op voornaam of groe, vraag me niet waarom, maar zo ben ik ooit begonnen en ik kan er zeg maar niet van afkicken.

Peter, (E-mail ) - 19-01-’09 01:05

Alfabetisch op artiest; stom h? !

Peter, - 19-01-’09 18:16

Cd’s alfabetisch op artiest.
Lp’s in 4 secties. 1 alle lp’s op alafabet, 2 pop-maxi’s op alfabet, 3 house op sterkte, 4 disco op sterkte.

bij elkaar zo’n 5000 stuks vinyl en 1000 cd’s.

een gedeelte zie je hier: http://www.knurft.nl/kast.jpg

arjan, - 19-01-’09 18:50

Hey Arjan, jij ook hier? herken je aan je platenkast ;)

Bij mij:
Platen staan op de verschillende planken: Italo en disco, house en acid, bunker/creme electro en techno
In de woonkamer staan de rock en metal alfabetisch, de soundtracks/synthesizer en jazz apart en nog een stapel die ik eigenlijk zou moeten verkopen.
Cd’s op alfabet net als md’s.

O ja en een paar duizend boeken op alfabet schrijver :)

Gelukkig heb ik een vriendin die van sorteren houd

Baz, (URL) - 19-01-’09 19:56

@allen: dank voor de reactie! Leuk om te weten! Het lijkt erop dat wij alleen al goed zijn voor 50% van de cd-verkopen ;-) Ik zal eerdaags wel wat foto’s maken, altijd leuk om te zien.

Araglin, - 20-01-’09 00:34

Uit eindelijk gaat dat ook uit de hand lopen :-)
Ik heb mijn collectie opgedeeld in 2 lagen. genre A/Z —> artiest. en dan de artiest eventueel ook op A-Z.
Toch blijft het lastig als je bijvoorbeeld alle releases van een label hebt. Ik heb die apart staan op cataloge nr.

laurens, - 21-01-’09 00:22

Ik heb ook van die A-Z CD Dividers. Maar bij mij staat echt niets op genre. Ik heb alleen onderscheid gemaakt tussen verzamelcd’s en gewone cd’s. En ja dat doorschuiven vind ik ook een ellende mijn twee kasten beginnen vol te raken. ik moet nieuwe hebben. Dan kan ik weer veel vrije ruimte overlaten.

Marian, (URL) - 21-01-’09 09:58

Die x is dat Xynn of Bernard Xolotl? Volgens mij wil je ze allebei hebben ;-)

yak, (E-mail ) (URL) - 28-01-’09 14:56

Haha, die X is een album van Xymox. Ik geef toe, ik heb een beetje gesmokkeld, want later werd de naam veranderd in Clan of Xymox, en het is iets logischer om ‘m dan ook bij de C te zetten. Maar anders staat de X-tab ook maar te verstoffen… ;-)

Araglin, - 28-01-’09 22:50

Maar wil dat zeggen dat xynn en Xolotl ontbreken? Of staan die bij de LP’s?

yak, (E-mail ) (URL) - 29-01-’09 13:22

:[ Die ontbreken in mijn cd-collecite, ik heb wel een of twee Xolotl-lp’s trouwens. Goed idee voor een entry! En bij jou? De Q is trouwens wel aardig gevuld. ;)

Araglin, - 29-01-’09 13:32

Xynn van lp. Xolotl helaas niet meer (pruil).

yak, (E-mail ) (URL) - 30-01-’09 11:55

Zowel cd’s als lp’s eerst onderverdeeld in genres, daarbinnen weer op alfabet.
Anders ga ik echt niets meer kunnen terugvinden!
Bijkomend voordeel: als je in de stemming bent voor n bepaalde sfeer, maar nog niet beslist hebt welke plaat, dan wordt het n stuk makkelijker als je binnen genres kan zoeken! :-)

mischa, (E-mail ) - 05-02-’09 14:37

@Mischa: maar wat doe je dan als een album eigenlijk niet echt valt in te delen in een bepaald genre?

Araglin, - 05-02-’09 15:02

Die plaats ik dan bij het genre waar ik de sfeer het beste bij vind passen, of waar de eventuele roots liggen van die bepaalde band of artiest…
Ik houd mn genres verder ook vrij ruim:
-Gitaarrock/Stoner/Grunge
-Metal/Hardrock
-Punk/Hardcore
-Pop/Rock/Singer-song
-Ambient/IDM/Experimental
-Reggae/Rock Steady/Ska
-Dance/Techno/Breakbeat
-Drum & Bass/Jungle
-Industrial/Noise
-Modern Klassiek/Minimal Music
-Wereldmuziek (van Afrika tot Scandinavi

mischa, (E-mail ) - 05-02-’09 22:38

Geweldig leuk boek/film trouwens, die High Fidelity!
Ik werkte 12 jaar in een platenzaak, dus zulke situaties waren ZEER herkenbaar! :-)

mischa, (E-mail ) - 05-02-’09 22:41

@Mischa: lees dan vooral deze entry’s eens: http://www.araglin.nl/pivot/entry.php?id.. en http://www.araglin.nl/pivot/entry.php?id.. :-)

Araglin, - 05-02-’09 22:49

Ja, leuk om te lezen!
Ik was meer het type als Dick… Praten met en luisteren naar mensen en dan iets opduiken waarvan ze twee weken later kwamen vertellen hoe geweldig ze de aangeraden cd/plaat vonden…
Heerlijk! :-)

mischa, (E-mail ) - 06-02-’09 20:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.