The Fool

Terwijl Amsterdam op het punt stond zich midden jaren zestig te ontpoppen tot dé hippiehoofdstad van Europa, was Nederland te klein voor mode-ontwerpster Marijke Koger en haar vriend en kunstenaar Simon Posthuma. De twee belandden na de nodige omzwervingen in 1966 Londen, waar ze samen met Marijkes jeugdvriendin Josje Leeger en Engelsman Barry Finch het ontwerpbureau The Fool oprichtten.

Hun timing was onberispelijk: het jaar daarop barstte de 'Summer of Love' in alle hevigheid los. Hun kleurrijke, psychedelische ontwerpen waren een schot in de roos. Ze ontwierpen kleding en platenhoezen voor onder andere The Beatles, The Incedible String Band en Procol Harum en samen met John Lennon en Paul McCartney gaven ze de legendarische Apple Shop gestalte. In 1968 vertrok The Fool naar New York om twee (succesvolle) albums op te nemen, om vervolgens door te reizen naar Los Angeles en daar de boel op stelten te zetten. Josje en Barry keerden in 1969 terug naar Amsterdam, terwijl Simon en Marijke (in het Engels verbasterd tot Seemon en Maryke) muziek bleven maken en zich tot aan hun scheiding in 1975 bezighielden met tal van geinige concepten (zoals een reizend reuzencircus in Marokko).

Ik vertel het verhaal van The Fool in sneltreinvaart (meer weten? Lees Posthuma's 'A Fool Such as I'!) want waar ik naar toe wil, is het titelloze The Fool-debuut uit 1968, geproduceerd door niemand minder dan Graham Nash. Natuurlijk, het album is zo gedateerd als wat, maar ontwapend naïef en enthousiasmerend vrolijk - een landkaart naar een betere wereld, vol ongebreideld optimisme. Eigenzinnige en rammelende folk, doorspekt met geluidseffecten, mystieke thema's en buitenissige instrumenten. De tien tracks zwalken alle kanten op: experimenteel, bezwerend, uptempo en geheimzinnig. Het experimentele 'Fly', het instrumentale 'No One Will Ever Know' (met een heuse doedelzalsolo), de hippiemeezinger 'Rainbow Man', het ingetogen 'Cry For Me', het opgewekte 'Hello Little Sister', het bizarre 'Inside Your Mind' - geweldig! Het album was in 1968 een groot succes, maar anno 2009 helaas behoorlijk in de vergetelheid geraakt. Luister zelf (39 MB, 128 kbps helaas, maar wel met twee bonustracks.) Heeft iemand toevallig opvolger 'Son of America' (1971) in huis?

peter Dinsdag 20 Januari 2009 at 11:42 pm | | weird

vier reacties

Son of America is op Soulseek te vinden.

Anoniem, - 21-01-’09 22:10

Evenals een 256kbps versie van het album hierboven

Anoniem, - 21-01-’09 22:14

Bedankt voor de tip, Anoniem! ;-)

Araglin, - 22-01-’09 00:45

Op Marktplaats.nl wordt een poster van The Fool aangeboden. —The Fool Posthuma Koger—

Rob, - 22-01-’09 20:34
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.