Tanita Tikaram

Ik heb altijd enigszins een zwak voor haar gehad. In het najaar van 1988 scoorde de zangeres met de ebbenhouten stem en het exotische uiterlijk een wereldhit met 'Twist In My Sobriety' en sindsdien ben ik Tanita Tikaram met een scheef oog blijven volgen.

Tanita werd in 1969 geboren in Duitsland. Haar moeder was Maleisisch, haar vader een Engelse legerofficier met Indonesische roots die destijds in Münster was gelegerd. Tanita groeide op in het Duitse plaatsje Waldniel en in 1981 verhuisde het gezin naar Basingstoke in Engeland.

Tanita was dol op muziek, leerde zichzelf gitaarspelen, schreef liedjes en nam toen ze zeventien was een demo op, die in handen kwam van manager Paul Charles. Nadat hij haar had zien optreden tijdens een openpodiumavond in Londen, nam hij haar onder zijn hoede, bracht haar in contact met Rod Argent en binnen enkele weken stond ze in het voorprogramma van onder andere Warren Zevon en Jonathan Richman. En toen ging het snel: ze tekende een contract bij platenmaatschappij WEA en in de zomer van 1988 verscheen haar eerste single, het vrolijke 'Good Tradition', een top tien-hit in Engeland en een bescheiden hitje in Nederland. Haar debuut 'Ancient Heart' verscheen later dat jaar en groeide op de vleugels van het sfeervolle, melancholische 'Twist In My Sobriety' uit tot een klapper. Het album ging wereldwijd vier miljoen keer over de toonbank en maakte van Tanita een superster – een beetje tegen wil en dank, want Tikaram hield (en houdt) niet van al die opklopte media-aandacht en opereert liever in de luwte.

Haar daaropvolgende albums 'The Sweet Keeper' (1990), 'Everybody's Angel' (1991), 'Eleven Kinds of Loneliness' (1992) scoorden redelijk, maar hits bleven uit – zeker in Nederland. En na 'Lovers in the City' (1995), dat lauwtjes werd ontvangen, besloot ze het wat rustiger aan te doen. Ze acteerde, trad op tijdens enkele benefietconcerten voor Amnesty International, en werkte op haar gemak aan 'The Cappuccino Songs' (1998) en 'Sentimental' (2005). Bespiegelende albums met persoonlijke teksten en sfeervolle liedjes. 'Ancient Heart' staat twintig jaar na dato nog steeds als een huis: elf fijne, bij vlagen verstilde popsongs (zoals het prachtige 'Cathedral Song' en 'Valentine Heart'). Luister zelf (320 kbps, 72 MB).

En voor wie niet genoeg kan krijgen: een live-concert van Tanita Tikaram, opgenomen op 26 januari 1989 in het Utrechtse Vredenburg.

peter Donderdag 22 Januari 2009 at 12:35 am | | 80s

drie reacties

Hoi Araglin,
Ze kunnen je wel de “parelvisser” noemen.
Ademloos weet je de parels uit de diepzee van de muziek te halen.
Net als deze. Grappig om te lezen dat ze is opgegroeid in Waldniel. Dat is bijna letterlijk een steenworp van Roermond.
Ook mooi om te lezen dat ze geen Zombie is gebleven, Rod Argent wel. ;-)

Peter Dekker, (E-mail ) - 22-01-’09 10:56

Ha, grappig! Ik wist niet dat Waldniel zo dicht bij Nederland ligt! Dank voor je reactie Peter!

Araglin, - 22-01-’09 11:07

Nog iets indrukwekkends over de school waar ze op heeft gezeten. Heel maf hoe internet je de geschiedenis doet induiken.
Het heeft niet veel met muziek te maken, maar misschien is dit de achtergrond waar Tanita misschien inpiratie kreeg.
In ieder geval heeft ze nog een inscriptie achtergelaten in de muur van de kapel van de school. (Wikipedia).

http://blog.carligraphic-scene.be/#post1..

http://www.urbansecrets.nl/kent.html

Peter Dekker, (E-mail ) - 22-01-’09 11:21
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.