O nee, niet weer over downloaden

Het begint zo langzamerhand een beetje ongeloofwaardig te worden. De pagina's van het ene rapport over downloaden zijn nog niet afgekoeld, of het andere rapport waarin precies het tegenovergestelde wordt beweerd, rolt alweer van de printer. Uit een onderzoek van TNO naar de economische effecten van het 'delen van bestanden met muziek, film en games', uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Economische Zaken, OCW en Justitie, blijkt dat "de economische effecten van file sharing op de Nederlandse welvaart op de korte en de lange termijn per saldo positief zijn".

Wie even niets te doen heeft, kan het lijvige rapport op zijn gemakje nalezen, hoewel de conclusie volstaat: ''[...] Veel consumenten die downloaden zouden de muziek niet in dezelfde hoeveelheid tegen de huidige prijzen kopen, als onbetaald downloaden niet meer mogelijk zou zijn. Ook zijn er mensen die downloaden om muziek te leren kennen en eventueel te kopen als zij bevalt. Hoewel er dus ook positieve effecten zijn van downloaden op het koopgedrag, is een negatief effect op de omzet van de sectoren aannemelijk. Dit geldt met name voor de verkoop van geluidsdragers, vooral omdat het downloaden van muziek het meest ingeburgerd is geraakt. Daarbij treden er verschillen op tussen artiesten: bekende artiesten lijken meer schade te ondervinden, terwijl relatief onbekende artiesten zelfs kunnen profiteren wanneer het uitwisselen van bestanden hun bekendheid vergroot. Voor de maatschappij als geheel staat tegenover dit omzetverlies van de sector de baten van de grote groep downloaders die anders nooit tot aanschaf zou zijn overgegaan. Per saldo is er een aanzienlijke welvaartswinst.''

Brancheorganisatie NVPI haast zich om met een weerwoord te komen: "Ze hebben het over de economische en culturele effecten van file sharen en ze komen met een conclusie die gaat over welvaart. [...] We moeten wel even goed weten dat welvaart iets anders is dan toegevoegde economische waarde", aldus Paul Solleveld, directeur van NVPI. En zo kibbelden zij nog lang en gelukkig. O, en voor wie zich afvraagt hoe het nu eigenlijk met het paddo-verbod staat: wie geeft minister Klink eens een draai om zijn oren? Of is het tegenwoordig normaal dat informatie moedwillig wordt verdraaid? L-rs vat alles netjes samen.

peter Donderdag 22 Januari 2009 at 11:47 pm | | nieuws

twee reacties

de juiste url van minister klink is deze: http://l-rs.org/archief/003386.html (de andere werkt niet)
raar dat dit soort dingen nu pas publiek gerealiseerd worden terwijl een dag na het voorval van die hond al bekend was dat het niet om paddestoelen ging. Volgens mij zitten er meer napraters in de kamer dan mensen die zelf eens echt dingen uitzoeken :(

baz, (URL) - 24-01-’09 18:35

Naja als je echt paddo’s wilt kan je gewoon naar de eerste beste huis tuin en keuken dealer.. in de natuur vinden is ook niet echt moeilijk. maar inderdaad klink moet is aangepakt worden.

laurens, - 24-01-’09 20:17
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.