Tubular Earring

De Grote of Sint Jacobskerk behoort samen met het Binnenhof tot de oudste gebouwen van Den Haag. Zijn geschiedenis gaat terug tot maar liefst 1335 en de kerk speelt een belangrijke rol in de beiaardcultuur van Nederland. Al in de middeleeuwen hingen in Sint Jacobskerk enkele grote klokken (de zogeheten 'luidklokken') en een paar kleintjes die elk uur een vrolijk melodietje speelden. Na een brand in december 1539 werd met financiële hulp van keizer Karel V onder meer een nieuwe luidklok neergehangen van meer dan 6.000 kilo, die nog steeds in de toren hangt. Het aantal klokken voor de tijdsaanduiding groeide langzaam uit tot een omvangrijk carillon. In 1686 werd een nieuwe set, bestaande uit 37 klokken, gegoten, waar in 1956 nog eens 14 aan werden toegevoegd.

De beiaard wordt al eeuwenlang (zo blijkt uit een archiefstuk uit 1566) bespeeld op de maandag en vrijdag als er markt is. En sinds 1956 galmen de klokken ook op de woensdagmiddag (van 12.00 tot 13.00) over Den Haag. Stadsbeiaardier van dienst is al jaren Heleen van der Weel, die sinds 1975 de carillons in de toren van de Grote Kerk bespeelt en daarnaast ook regelmatig in Scheveningen en het Vredespaleis te vinden is.

Je vraagt je misschien af waar ik vredesnaam naar toe wil. Is dit nu een muzieklog of log voor bejaarden? Nou, in oktober 2001 vond in Den Haag de 'Golden Earring Jubilee' plaats. De oudste rockband van Nederland werd in het zonnetje gezet en geëerd met diverse tentoonstellingen, lezingen en rondleidingen. Het leek beiaardier Heleen van der Wel dan ook een leuk idee om tijdens deze week af en toe achter de carillons te kruipen en enkele grote Golden Earring-hits onder handen te nemen. En zo kon het dus gebeuren dat je als nietsvermoedende Earring-fan opeens 'Going to the run' of 'Another 45 miles' over Den Haag hoorde klingelen.

Nu was ik er zelf niet bij zeven jaar geleden, maar het cd'tje met de uitvoeringen van Van der Weel heb ik voor een zacht prijsje op de kop weten te tikken. Het klinkt bijzonder grappig, hoewel denk ik alleen verstokte fans zullen horen om welk nummer het gaat. Luister zelf (320 kbps, 47 MB), het album duurt een half uurtje en bevat onder meer 'Intro Radar Love', 'Going to the run', 'Daddy buy me a girl' en 'Just a little bit of peace in my heart'.

peter Vrijdag 23 Januari 2009 at 11:56 pm | | weird

Eén reactie

ja, en daar woonde ik dus naast…. die golden earing was best leuk, maar al die kinderliedjes altijd rond klokslag 20 uur werd ik op een gegeven moment behoorlijk tennis van ;)

baz, (URL) - 24-01-’09 18:33
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.