Laraaji

Edward Larry Gordon werd in 1943 geboren in Philadelphia. Hij was dol op muziek en kreeg op jonge leeftijd viool-, piano-, trombone- en zangles. Hij studeerde piano en compositie aan de Howard University, en verhuisde na zijn afstuderen naar New York om het daar te gaan maken als acteur en stand-up comedian. Tot zover niets aan de hand - Gordons levensverhaal lijkt op dat van talloze jongeren die opgroeiden in de jaren vijftig en zestig. Zijn leven nam echter een wending toen hij in 1972 in aanraking kwam met Oosterse mystiek. Gorden verdiepte zich in allerlei spirituele geschriften en kocht een tweedehands citer in een lokale uitdragerij. Hij sloeg aan het knutselen en veranderde het snaarinstrument in een soort elektrische piano.

Wie in 1978 door New York kuierde, liep vroeg of laat Gorden tegen het lijf, die in parken en op straathoeken op zijn citer aan het pingelen was. Zo ook Brian Eno, die in 1979 een wandelingetje maakte door Washington Square Park en gefascineerd bleef staan luisteren. Eno werkte in die tijd aan zijn theorie van 'discreet music' (klanken die naadloos opgaan in de omgeving) en de muziek van Gordon paste perfect in het plaatje. De twee raakten bevriend en in Eno's studio nam Gordon onder de noemer Laraaji in 1981 'Day of Radiance' op, dat werd uitgebracht als het derde deel in Brian Eno’s befaamde Ambient-serie. De eerste drie tracks op het album, 'The Dance 1, 2 & 3', bestaan uit ritmische citerstukken met lichte Arabische elementen, die dankzij hun verschuivende gelaagdheid een hypnotiserende werking hebben en je als vanzelf in een trance doen raken. 'Meditiation 1 & 2' zijn dan weer verstilde nummers (met vingerafdrukken van Eno, die in de producersstoel zat), die golven en pulseren in de Grote Kosmische Zee.

Tijdloos, betoverend en een terechte new age-klassieker. In de jaren die volgden, perfectioneerde Laraaji zijn sound, bracht hij verschillende cd's uit, ging in de leer bij goeroes als Swami Satchidananda en Shri Brahmananda Sarasvati en gaf hij tal van lezingen. Momenteel is hij vooral bekend dankzij zijn wereldwijde workshops voor lachmeditatie. In ieder geval: 'Ambient 3 - Day of Radiance' (192 kbps, 74 MB).

peter Dinsdag 27 Januari 2009 at 11:15 pm | | new-age

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.