Alle 15 fout en 2 nog fouter

Het begrip 'foute muziek' is behoorlijk aan slijtage onderhevig. Bij foute muziek denk ik in eerste instantie aan marsliederen uit Nazi-Duitsland of extreem-rechtse punk. Als je een platenzaak binnenstapt en vraagt om foute muziek, krijg je echter geen cd van Skewdriver of Prussian Blue in de handen gedrukt. Nee, de verkoper komt aandraven met een van de vele door Q-Music samengestelde 'foute verzamelaars'. Op deze cd's vind je suf gedraaide hits van bijvoorbeeld Modern Talking, Village People en Marianne Rosenberg.

Leuk natuurlijk, maar fout? Deze nummers vallen eerder in de categorie 'o dit vond ik vroeger zo leuk, maar daar kan ik nu met goed fatsoen niet meer mee aankomen, maar als ik nu zeg dat het cult is, dan heb ik een excuus om ongegeneerd mee te zingen.' Tja, een verkapte vorm van jeugdsentiment dus. Er is echter nóg een categorie 'fout'. De platen waarvan je je afvraagt: waarom? Vaak gepaard met een welgemeend: huh?! Waarom heeft iemand dit in vredesnaam uitgebracht? Wie heeft hier geld ingestoken? Het leuke is vaak dat de artiest in kwestie een duizelingwekkende salto door de slechte smaak-barrière maakt, om je vervolgens geraffineerd om zijn vingers te winden. Je moet misschien even door de zure appel heen bijten, maar als je dapper door blijft luisteren, ontvouwt er zich een compleet nieuwe dimensie, een muzikale horizon met ongekende doorkijkjes.

Ik geef toe: ook over de slechte smaak valt niet te twisten, maar sommige juweeltjes stijgen boven alles uit en vormen bijna een compleet nieuw genre. Ik was het eigenlijk alweer vergeten, maar zojuist kwam ik op mijn harde schijf een mapje tegen met tracks die ik de afgelopen jaren heb verzameld. Stuk voor stuk hoogtepunten uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. Ik heb vooral een zwak voor nummers met een verhaal in parlando-stijl: vrachtwagenchauffeurs die iets droevigs of aangrijpends meemaken of een verbitterde homoseksueel die zijn hart uitstort... Achter de Lees verder-cut 17 nummers die het verdienen om aan de vergetelheid te worden ontrukt, met onder andere Herman, Han Peekel, De Disco Zusjes en Gerard de Vries. Ik heb ze voorzien van een korte toelichting.

Alle 15 fout en 2 nog fouter (wisselende bitrate, 76 MB)

1. Ronald en Donald - Kwek kwek (1974)
Project van de Belgische producer Eddy Govert (oftewel Eddy Van Mouffaert), die in de jaren zeventig een hit scoorde met dit onweerstaanbare debiele nummer.
2. Rob de Nijs - De Pieper (1978)
Een bijzonder nummer in het oeuvre van Rob de Nijs, met nogal perverse seksuele elementen: ene piepjonge Rosalie die door 'de man van inkoop' wordt ontmaagd.
3. Herman - Vaarwel Mijn Vriend (197?)
Surrealistisch verhaal van een verbitterde homo die terugblikt op een stukgelopen relatie. Om in ademloze vervoering naar te luisteren...
4. Zanger Bob - Als de zon weer gaat schijnen (2005)
Schaamteloos vrolijke hit van Bob Offenberg uit 2005. Hij was toen negen jaar en werd niet gehinderd door enig zangtalent. Nog steeds niet trouwens.
5. John Davis - Rozen Voor Mama (1982?)
Meeslepend, dramatisch en met een snufje mysterie. John Davis koopt een bosje bloemen voor zijn jarige moeder en ontmoet een klein jongetje. Let op de twist op het einde!
6. Berry van den Bebber - Doe mennene Mexicano (1998)
Berry gaat langs bij de snackbar: ''nee ge hoeft het niet in te pakke / zijn die kroketten nou nog niet klaar / smeert ze dan maar in uw haar''. Fijne arrangementen!
7. De Disco Zusjes - Ik wou dat jouw hart een piratenzender was (197?)
Informatie over De Disco Zusjes kon ik niet vinden, maar dat mag de pret niet drukken. Opgewekte piratenhit met banjo-gepingel.
8. Diverse Artiesten - Het grote sprookjeslied (1980)
Sprookjesproject met Alexander Curly, Bonnie St. Claire, Corry, Nico Haak, Sandy en Willem Duyn. De verwachting waren hooggespannen, de realiteit weerbarstiger...
9. Fred van Boesschoten - (Des 'n) Schoon Waoge (2000)
Frits H. scoorde in 1998 een hit met zijn alter ego Berry van den Bebber (zie 6), maar onder de noemer Fred van Boesschoten was hij net zo succesvol.
10. Gerard De Vries - Giddy Up Go (1966)
11. Gerard de Vries - Het Spel Kaarten (1965)
12. Gerard De Vries - Teddy Beer (1976)

Prachtig en nog eens prachtig! Dramatische verhalen uit het truckers- en soldatenleven. Later zou Gerard de Vries zich storten op de paranormale wereld, maar dat is weer een ander verhaal. 
13. Gradje & De Granado's - De ongelukkige vader (197?)
Amper twee minuten heeft Gradje nodig om zelfs de meest stoere man een traantje te doen wegpinken. Waargebeurd, naar het schijnt. 
14. Tjeerd - Hij was goed voor zijn moeder (2006?)
Onvervalste meedeiner. Je kunt nog zo'n grote crimineel zijn, zolang je maar van je moedertje houdt, komt alles goed.
15. Hilbrand Nawijn - Hey jumpen (2007)
Oftewel: de teloorgang van een politicus.
16. Arie Ribbens - Reggae Te Gek Hé (1984)
Verbazingwekkend hoeveel er rijmt op 'reggae'. Bijzonder inventieve, bijkans psychedelische songtekst van Arie Ribbens.
17. Han Peekel - Holle frasen (1997)
De voormalig Wordt Vervolgd-presentator bracht op zijn vijftigste verjaardag de opmerkelijke cd 'Hartverwarrend' uit. Hoogtepunt is het onbegrijpelijke 'Holle frasen', met de legendarische beginregels  'Zijn handen liegen laffe zinksels / Onrijp, voos en dul beroerd / De hersens vliegen rond zijn hinkels / De spinsels ruiken naar vaders snoert'.

Overigens: dit is een vrijwillekeurige selectie uit de Araglin.nl-archieven. Mis je een bepaald nummer of ben je het niet eens met mijn selectie? Reageer!

peter Maandag 16 Februari 2009 at 11:47 pm | | weird

vijf reacties

Prachtige lijst met schitterende (plastic) juweeltjes.
Ook leuk dat Berry v/d Bebber erin staat. De volkzanger en hartedief van alle kruikezeikers volgens mij.
Muziek voor de echte kajbander (stoeptegel), krek wak wou (precies wat ik wilde).***

  • Vrij naar Ruud (een collega van mij, afkomstig uit de Tilburgse tunnelbuurt)

Peter Dekker, (E-mail ) - 17-02-’09 01:43

Puik! Gradje kennen we natuurlijk ook van geweldige duo Arno en Gradje en hun Pappie ik zie tranen in uw ogen. Nou lees ik net hier dat beiden niet goed terecht gekomen zijn: http://www.youtube.com/watch?v=RkGCA2yTC.. Het is net een levenslied!
Shockerend hoeveel ik overigens nog van je collectie ken, daar moet ik maar eens over na gaan denken…

yak, (E-mail ) (URL) - 17-02-’09 11:59

Welke zijn nu de twee n?g foutere nummers? Of is dat aan de keuze van de verschrikte luisteraar? :)

Onno, (URL) - 17-02-’09 17:03

@Onno: dat laat ik graag aan jou over! ;-)

Araglin, - 19-02-’09 00:38

Voor al uw artiesten tussen de schuifdeuren: Vincent Produkties! http://www.vncmusic.nl/
Een schier oneindige voorraad van ‘zangers’ en ‘zangeressen’, voor al uw bruiloften en vechtpartijen…. ;-)

Marcel, - 21-02-’09 08:49
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.