The Abdul Hassan Orchestra

Het was een opmerkelijk hitje in de zomer van 1978: 'Arabian Affair' van The Abdul Hassan Orchestra. Een vrolijk instrumentaal disco-nummer met Oosterse invloeden. De leden van de groep zagen er zo op het eerste gezicht authentiek genoeg uit, inclusief zwarte snorren en een buikdanseres. Wie echter het hoesje grondig bestudeerde, kreeg al snel argwaan. Danseres Yonina zag er niet zo heel erg Arabisch uit, en de overige orkestleden kwamen over alsof ze speciaal voor de foto nog even snel de plaatselijke feestwinkel waren binnengelopen.

Grote man achter de Abdul Hassan-schermen was namelijk toetsenist Hans van Eijck. In de jaren zestig en zeventig maakte hij deel uit van de populaire groepen Tee-Set en After Tea, om zich langzamerhand steeds meer te ontpoppen als een van de succesvolste producers en liedjesschrijvers van Nederland. Hij schreef muziek voor tv-series als 'Onderweg Naar Morgen', 'Goede Tijden Slechte Tijden', 'Spijkerhoek' (hij is onder meer verantwoordelijk voor 'Wonderful' van Patty en Shift) en 'Vrouwenvleugel'. Verder componeerde hij de bekende reclamedeuntjes voor onder meer Hema en Johma, en wierp hij zich op als talentscout (zo ontdekte hij ooit Jody Bernal, wiens 'Que Si, Que No' hij ook produceerde). Te veel om op te noemen.

The Abdul Hassan Orchestra begon als een geintje. Hans van Eijck experimenteerde midden jaren zeventig in zijn studio met Oosterse melodieën, die hij voor de grap combineerde met  discobeats. Het resultaat klonk verdraaid goed en hij riep de hulp in van bevriende (en anoniem gebleven) studiomuzikanten om enkele ideeën uit te werken. Het eindresultaat, 'Arabian Affair', werd een grote hit in Nederland en Duitsland (bekijk hier een optreden voor de Duitse tv) en een compleet album kon natuurlijk niet uitblijven. 'Arabian Affair' (1978) bevat tien tracks, met onbedaarlijk opgewekte Oosterse disco en net zulke vrolijke titels.

Het heeft eerlijk gezegd niet zo heel veel om het lijf, maar verdorie, het zit allemaal meesterlijk in elkaar. Wie bij een funky knaller als 'Disco Arab' (let op de drumbreak op 2:03!) stil kan blijven zitten, moet maar een reactie achterlaten – mij is het in ieder niet gelukt. Luister naar een uitstekende vinyl-rip (320 kbps, 96 MB, inclusief lp-hoezen – met dank aan Frisian's Other Favorites!)

peter Donderdag 19 Februari 2009 at 12:33 am | | weird

acht reacties

Mijn mond viel open van verbazing, toen ik las dat Abdul Hassan, Hans van Eijck bleek te zijn.
Nooit geweten en wat een prachtig jeugdsentiment.
De hoes van het album is me altijd in mijn onderbewustzijn bijgebleven.
Die mooie “blote” buikdanseres dan. De rest van zijn orchestra zei me niets, maar ja wat wil je als 12 jarig jochie.
Is het Yonina!! Prachtig hoe je fantasie dan aan de haal kan gaan. Ze ziet er trouwens voor haar leeftijd nog steeds mooi uit.
En ook ik kon niet stil zitten trouwens. Ik heb wel buik(spier)pijn, maar ja buikdansen is niet echt iets voor mij. ;-)

Peter Dekker, (E-mail ) - 19-02-’09 16:23

Begrijp ik het nu goed Peter dat je Yonina persoonlijk kent? Of heb je een kijkje genomen op haar website? http://www.yonina.nl ? (Ik neem tenminste aan dat zij het is…) :-)

Araglin, - 19-02-’09 21:36

Nee Araglin, jammer genoeg ken ik haar niet persoonlijk, was dat maar waar.
Maar in mijn jeugd kwam ze vaak langs op televisie en was het wel een mooie dame om naar te kijken.
Af en toe komt ze nog wel eens voorbij op de Nederlandse zenders en valt ze meteen op.
Maar inderdaad, ik heb voor de zekerheid toch een glimp opgevangen op de website die jij noemt.
Dat is Yonina.

Peter, (E-mail ) - 20-02-’09 00:45

Best wel een goeie mop en een leuk deuntje. Maar Arabisch? Dat hield voor mij meteen op toen ik violist Benny Behr erbij zag zitten. Joodser bestaan ze volgens mij niet. Ik bedoel, ik heb nog nooit een Arabier “nebbisch!” horen zeggen.:-?

Henny, (E-mail ) - 02-03-’09 23:52

En had je overigens gezien dat ze inmiddels wijd verspreid worden, na 31 jaar : http://nooganet.com/noogablog/mp3s/

Peter van Velthoven, - 20-05-’09 21:57

Toevallig was ik aan het rondstruinen op souw site en van Jan Timman ( laat ik dit meesterwerk nu ook in mijn verzameling hebben) kwam ik ineens terecht bij The Abdul Hassan Orchestra van Hans van Eijck.
Dus weer graven maar nu in mijn singeltjes. En ja hoor, er kwam zowaar een door YONINA gesigneerd exemplaar te voorschijn. Idd jeugdsentiment en het liet mij gelijk terug denken aan (Peter, nu niet jalours worden) mijn buikdans tesamen met Yonina op het podium in een kerk ergens in Kijkduin. Pure nostalgie, toch?.

Bert Bosch, - 27-11-’10 13:30

Ook al eens opgevallen dat het nummer wel wat gemeen heeft met Linda, Linda van the Tee Set? Vandaar dus :-)

Eric, - 28-09-’12 17:55

LP te koop op marktplaats:
https://link.marktplaats.nl/m1237379508

Vlatko, - 23-12-’17 07:40
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.