Unico Wilhelm van Wassenaer (update)

Graaf Unico Wilhelm van Wassenaer (1692-1766) was een invloedrijke Nederlandse diplomaat. Of, om helemaal compleet te zijn, hij was 'lid van de Overijsselse, later van de Hollandse Ridderschap, gecommitteerde ter Staten-Generaal, hoogheemrad van Delfland, raad der admiraliteit van Rotterdam, bewindhebber van de VOC ter kamer Hoorn en Enkhuizen, gezant naar Frankrijk en landcommandeur van de Duitse Orde.' (bron) Een hele mondvol, maar wees gerust: vanwege zijn diplomatieke loopbaan is hij niet de geschiedenis ingegaan.

Graaf Unico was namelijk dol op muziek en componeerde er in zijn vrije tijd lustig op los. Probleem was alleen dat op het schrijven van muziek in die tijd behoorlijk werd neergekeken; iemand die behoorde tot de sociale ‘upper class’ verlaagde zich toch niet tot componeren? In 1979 werd in de archieven van het Kasteel in Twickel (het familiekasteel waar graaf Unico lang heeft gewoond) een manuscript gevonden van zes concertos, de zogenoemde 'Concerti Armonici'. Het handschrift van het manuscript was niet van Van Wassenaer, maar zijn naam stond wel genoemd als componist. Het bestaan van deze concertos was weliswaar al langer bekend, maar men ging er altijd van uit dat deze waren geschreven door de Italiaanse violist Carlo Ricciotti (1681-1756), die de 'Concerti Armonici' in 1740 publiceerde.

Gedegen onderzoek van de gerenommeerde musicoloog Albert Dunning wees echter uit dat deze concertos inderdaad door Van Wassenaer waren geschreven. De 'Concerti Armonici' behoren overduidelijk tot de barok, waarbij de graaf zich nadrukkelijk heeft laten inspireren door met name Antonio Vivaldi en Domenico Scarlatti. Zijn composities zijn echter eigenwijs genoeg om op eigen benen te staan. Lichtvoetig, harmonieus en speels als een luchtig briesje, zonder te vervallen in zoutloze aftreksels van zijn beroemde Italiaanse voorbeelden. Luister naar de toch wel enigszins vergeten concertos no. 2,4 en 5 (320 kbps, 52 MB), uitgevoerd door Jan-Willem de Vriend en diens Combattimento Consort Amsterdam.

peter Woensdag 25 Februari 2009 at 12:12 am | | klassiek

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.