Cybotron

Radio Veronica staat momenteel geheel in het teken van de jaren tachtig; de zender is bezig met de Top 880 (hier de live-stream) en op moment van schrijven zijn we aanbeland bij 'Nightshift' van The Commodores (nummer 110). Leuk hoor al die liedjes uit mijn jeugd (naja, grotendeels dan, zou oud ben ik nu ook weer niet), hoewel de meeste nummers al behoorlijk zijn suf gedraaid. Ik was door de lijst aan het bladeren (hier een compleet overzicht in pdf-formaat) en vroeg me af wat, afgezien van nostalgische overwegingen, de relevantie is van de Top 880.

Een van de meest invloedrijke singles uit de jaren tachtig staat er bijvoorbeeld niet in: 'Clear' (1983) van Cybotron. Achter deze futuristische naam gingen Juan Atkins en Richard '3070' Davis schuil. De twee Amerikanen lieten zich inspireren door de funk van onder andere George Clinton en de koele elektronische pop-experimenten van Kraftwerk. Het resultaat was verbluffend en leek helemaal nergens op; misschien dat de termen 'robotfunk' en 'embryonale techno' de lading nog wel het beste dekken. De eerste twee singles 'Alleys of Your Mind', 'Cosmic Cars' sloegen in als een bom en in 1983 verscheen het debuutalbum 'Enter' op het Fantasy-label, waarna met 'Clear' hun naam in één klap was gevestigd.

Het succes was van korte duur. In 1985 stapte Juan Atkins uit Cybotron; hij wilde voortborduren op de koele electro-sound van 'Clear', terwijl Davis juist electro met rock-invloeden wilde maken. Tot in de jaren negentig bracht Davis albums uit onder de noemer Cybotron, die eerlijk gezegd niet zo heel bijzonder waren. Juan Atkins ging het daarentegen voor de wind. Hij ontpopte zich tot de 'godfather' van de techno (de Detroit-sound in het bijzonder), richtte het invloedrijke label Metroplex Records op en gaf met zijn alter ego's Model 500, Model 600 en Infiniti een opkomende stroming vorm. Maar goed, het begon allemaal met dat ene geweldige debuut 'Enter', dat in 1990 met een iets andere trackvolgorde opnieuw werd uitgebracht, digitaal opgepoetst en wel. Okee, het klinkt wat gedateerd, maar op een goede manier. Luister zelf (320 kbps, 68 MB) - ik lig al op mijn rug in de woonkamer te 'backspinnen'...

peter Vrijdag 27 Februari 2009 at 9:47 pm | | 80s

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.