Rechten, radio en dingen enzo

Einde voor Last.fm! Het wordt een betaalde dienst! De paniekerige berichten vlogen me om de oren en met angst en beven klikte ik dan ook op de aankondiging. Om vervolgens mijn wenkbrauwen te fronsen, want zo ernstig is het nu allemaal ook weer niet. Om bij het begin te beginnen: een geinige optie bij Last.fm is dat je op basis van je muzikale voorkeuren of door simpelweg de naam van een artiest of groep in te tikken, een eigen online radiozender start. Tracks die waarschijnlijk wel in de smaak zullen vallen, komen al streamend voorbij zetten.

Tot voor kort kon je gratis naar 'Your Neighbourhood' luisteren (muziek die mensen met dezelfde smaak ook leuk vinden) of door tags in te vullen. Als je, zoals ik, drie euro per maand betaalde, kreeg je de beschikking over alle aangeboden zenders. De mogelijkheid om gratis te luisteren, wordt nu afgeschaft. Wie muziek wil streamen, moet drie euro betalen – behalve als je in Amerika, Engeland of Duitsland woont. Ruikt naar een licentiedeal, als je het mij vraagt. De vele reacties zijn niet misselijk, maar ik vind het wel meevallen. En daarbij: je hoéft niet Last.fm-radio te luisteren natuurlijk.

Het lijkt overigens wel alsof de muziekindustrie en de vele stichtingen die zich bezig houden met auteursrechten zich momenteel volop in het krijgsgewoel begeven. De rechtszaak tegen het Zweedse The Pirate Bay is in volle gang (de vier beheerders hangt een gevangenisstraf van een 1 jaar en 10 miljoen euro boete boven het hoofd) en ook de Nederlandse torrentsite Mininova verkeert in zwaar weer. Stichting Brein heeft een civielrechtelijke zaak tegen Mininova aangespannen: Brein wil dat de site auteursrechtelijk beschermde content preventief van de site weert, terwijl Mininova dat alleen doet als de rechthebbenden hierom vragen. Beide partijen doen geen water bij de wijn en hebben alle vertrouwen in een goede afloop.

"Mininova handelt binnen de Nederlandse wet. We werken met een 'notice & take down policy' en hosten zelf geen illegale content. In feite maakt Mininova de content die de bezoekers uploaden, doorzoekbaar en levert in daarmee een zoekdienst.", aldus Erik Dubbelboer van Mininova. Brein-directeur Tim Kuik op zijn beurt: "Partijen kunnen zich niet verschuilen achter de gebruikers. Men heeft een zakenmodel dat gebaseerd is op het structureel gebruik van niet-geautoriseerde content. Daarmee trek je de verantwoordelijkheid naar je toe." (bron van citaten)

peter Woensdag 25 Maart 2009 at 12:57 am | | nieuws

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.