Failliet

Ik was zo'n beetje halfslachtig bezig met twee nogal onsamenhangende stukjes (eentje over een lesje in nederigheid, oftewel mijn deelname aan de Popquiz in Tivoli afgelopen donderdag, en een ander over een nietszeggend Pet Shop Boys-artikeltje van Jacob Haagsma in NRC Handelsblad dit weekend), toen mijn aandacht werd getrokken door dit bericht: na Boudisque Amsterdam gooit nu ook Boudisque Utrecht in de Drieharingstraat de handdoek in de ring. Boudisque had te kampen met teruglopende omzetten, vooral te wijten aan het downloaden en kopen via internet.

Curator mr. Carin Schreuder: ''Tot dit jaar werd in de laatste maanden van het jaar, tijdens de feestdagen, het jaar goedgemaakt. Maar nu voor de zomer de reserves al op zijn, moest de eigenaar faillissement aanvragen.'' Ik was er nog zaterdag, maar stond toen voor een dichte deur: 'wegens omstandigheden gesloten', zo las ik. En hoewel ik eigenlijk dacht dat Boudisque Utrecht heel behoorlijk liep, is het faillissement toch geen al te grote verrassing. Trekpleister was weliswaar de uitstekende collectie klassiek, maar de overige genres (en dan met name het new age- en gothic-aanbod) waren al maanden niet aangevuld, op het beschamende af. En als ik heel eerlijk ben, vond ik Boudisque ook erg duur: new age-cd's van meer dan vijftien jaar oud lagen bijvoorbeeld in de schappen voor 20 euro en voor een klassieke cd van een gerenommeerd label betaalde je makkelijk 25 euro.

Maar goed, de aanbiedingen waren soms aantrekkelijk, de metalcollectie prima en aan een cd'tje van budgetlabel Naxos kan niemand zich een buil vallen. Curator Schreuder ziet goede kansen voor een doorstart met een nieuwe eigenaar. ''Pas in het allerslechtste geval komt er een uitverkoop.'' Ik hoop natuurlijk dat het allemaal goed afloopt, maar vrees het ergste... Opmerkelijk genoeg verhuisde concurrent Plato begin dit jaar naar een veel grote locatie en doet bijvoorbeeld het gespecialiseerde Da Capo Records (aanrader als je ooit eens in Utrecht bent!) goede zaken. Pas als ook de kleine platenwinkeltjes voor de echte liefhebbers het hoofd niet meer boven water kunnen houden, is het een gelopen race. Of was dat het al?

peter Dinsdag 31 Maart 2009 at 01:02 am | | nieuws

Eén reactie

Ik vond het wel een fijne winkel, maar ik kwam er vooral voor klassiek. En daar moet je dan (te) flink voor in de buidel tasten. Een dubbel-cd voor 44 euro was geen uitzondering, terwijl je die met enig geluk bij de iTunes-winkel voor 18 euro kunt krijgen. Zelfde met enkel-cd releases: 22-25 euro voor fysiek, 9,99 voor de downloadversie.

Ik blijk toch minder te hangen aan fysieke doosjes en boekjes dan ik dacht en heb mijn populairste cd’s inmiddels allemaal geript en de schijfjes zelf boven opgeborgen. Sign o’ the times.

Lars, (URL) - 31-03-’09 08:53
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.