Eroc

Toen Joachim Heinz Ehrig (beter bekend als Eroc) in 1975 zijn eerste solo-album uitbracht, was hij zo enthousiast dat hij een groot spandoek maakte met de tekst ''Dies is die erste von 45 Langspielplatten des Drummers von Grobschnitt, Erwerb und bezits auf eigene Gefahr...'' (Oftewel: Dit is de eerste van 45 lp's van de drummer van Grobschnitt. Aanschaf en bezit voor eigen risico...) Eroc was nog jong (23 toen zijn debuut uitkwam) en zat vol grootse plannen en idealen: hij wilde elk jaar een lp uit te brengen, om uiteindelijk in het bejaardentehuis tevreden terug te kijken op een bloeiende carrière.

Met die carrière is het helemaal goed gekomen, met het aantal solo-platen iets minder. De teller is blijven steken op vijf lp's, inclusief een hit in Duitsland (het instrumentale 'Wolkenreise' uit 1980). Grobschnitt stond (en staat) bekend om hun symfonische rockmuziek en multidisciplinaire live-shows met de nodige humor, maar Eroc pakte het solo anders aan. Hij mag dan wel van origine drummer zijn, net zoals Klaus Schulze (die ooit begon als drummer bij Tangerine Dream) heeft hij een grote voorliefde voor allerhande synthesizers en 'Eroc 1' is dan ook een grotendeels elektronische aangelegenheid.

Door sommigen wordt Erocs debuut beschouwd als een essentieel krautrockalbum, maar zover zou ik niet willen gaan. De lp zwalkt heen en weer tussen dromerige nummers (zoals het 12 minuten durende 'Kleine Eva', met fijn aanzwellende analoge synths, het toch wel enigszins irritant piepende 'Des Zauberers Traum' en 'Sternchen'), experimentele klanken à la Faust ('Chaotic Reaction' en het bizarre 'Horrorgoll' met door de mangel gehaalde stemmen) en progressieve synthrock (het Gandalf-achtige 'Norderland'). De typische Grobschnitt-humor komt terug in enkele korte samples en (niet zo heel grappige) sfeerschetsen.

'Eroc 1' komt redelijk gedateerd over en is vooral leuk voor wie - net zoals ik – niet genoeg kan krijgen van obscure elektronica uit de jaren zeventig... Luister zelf (320 kbps, 90 MB, inclusief vier best aardige bonustracks).

peter Donderdag 09 April 2009 at 12:36 am | | krautrock

Eén reactie

Fantastisch!! een keertje Eroc in de schijnwerpers.
Ik hoorde voor het eerst van hem in de legendarische LP show van Wim van Putten in de jaren ’80.
Stiekem luisteren naar deze show van 23.00 tot 0.00 uur en je in een droomwereld wanen.
Bij Eroc ging ik op reis en kwam weer thuis bij de woorden van Wim van Putten: “en dat was Eroc”.

Jaren gezocht naar een album van hem en er een jaar of 2 achter komen, dat hij ook in Grobschnitt zat.
Ik moet nog lachen bij de idee, dat ze een keer een gigantische show met vrachtwagens aan apparatuur in een van de kleinste dorpjes van Duitsland. Dat is pas humor.

Peter, (E-mail ) - 09-04-’09 01:14
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.