Andrew Ridgeley

Ik heb nooit zo goed begrepen wat nu precies de rol van Andrew Ridgeley (1963) was bij Wham! Natuurlijk, Ridgeley sleutelde achter de schermen aan het imago van het beroemde duo en trad op als woordvoerder en geinponem, terwijl zijn verlegen jeugdvriend George Michael het muzikale brein vormde. Op het podium en in videoclips zong Andrew Ridgeley steevast enthousiast mee (terwijl hij niet te horen was), liep hij met een gitaar heen en weer (geen gitaar te horen) of barstte hij af en toe uit in een saxofoonsolo (en dat klonk dan gelijk akelig perfect).

En waar George Michael na het uiteenvallen van Wham! in de zomer van 1986 een succesvolle solocarrière startte, leefde Ridgeley al zijn jongensdromen uit. Hij verhuisde naar Monaco om zijn geluk te beproeven als Formule 3-coureur, om na een aantal crashes naar Los Angeles te verkassen in de hoop een carrière op te bouwen als acteur. Echt succesvol was dit allemaal niet en eind jaren tachtig zette hij zich aan een heus solo-album, dat duidelijk moest maken dat ook hij een getalenteerd songwriter was. In 1990 verscheen 'Son of Albert' (Albert was de naam van Andrews vader), waarop Ridgeley zich presenteerde als een stoere rocker, met dito songs. Ook dit verliep niet geheel volgens plan: de single 'Shake' en zijn debuut-cd flopten meedogenloos. En dat was niet onterecht; de tien tracks klinken nogal flauwtjes en ongeïnspireerd, en het werd pijnlijk duidelijk waarom Ridgeley niet op de Wham!-albums te horen was.

Hij ging niet bij de pakken neerzetten en vond een nieuwe roeping als professioneel surfer. Na een bijna fatale virusinfectie overleefd te hebben (te wijten aan zwaar verontreinigd zeewater), zet hij zich nu al vele jaren in om de Engelse stranden en zeeën zo schoon mogelijk te houden. Verder houdt hij zich bezig met een bedrijfje dat surfbenodigheden ontwikkelt, heeft hij geïnvesteerd in diverse restaurants, speelt hij graag een potje golf, is hij fanatiek fan van Manchester United en besteedt hij de tijd die overblijft aan zijn gezin in Cornwall (hij is getrouwd met voormalig Bananarama-zangeres Keren Woodward). Kortom, doe mij zo'n leven!

Overigens is de kans nagenoeg nihil dat er ooit nog een tweede album komt, de hardcore fans zullen zich tevreden moeten stellen met 'Son of Albert' (320 kbps, 88 MB).

peter Maandag 27 April 2009 at 01:01 am | | 80s

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.