Bröselmaschine (update)

De Duitse groep Bröselmaschine markeert de overgang tussen de akoestische folk uit de jaren zestig en de krautrock-rage die in de jaren zeventig Duitsland in zijn greep had. Met een beetje fantasie kun je de formatie dus scharen onder de noemer 'krautfolk'. Spil in Bröselmaschine was de gitarist Peter Bursch, die de groep in 1968 oprichtte. Begin jaren zeventig leefden de Bröselmaschine-leden Jenni Schücker, Willi Kesmer, Lutz Ringer, Mike Hellbach en Bursch gezellig bij elkaar in een commune in Duisberg en met hun naar zichzelf vernoemde debuutalbum openden ze in 1971 de deur naar een andere dimensie.

Opener 'Gedanken' is een rustig, bijna pastoraal nummer met akoestische en elektrische gitaar, fluit en romantische teksten (Engels met een schattig Duits accent) en na de Schotse evergreen 'Lassie' en het instrumentale 'Guitarrenstuck' dreig je halverwege het album in een vredige slaap te sukkelen. Met 'The Old Man's Song' begint het interessant te worden, dankzij een wahwah-gitaartje, lichte tablas-percussie en uitgebreid gepiel en gefreak op een gitaar. Hoogtepunt van de lp (en voornaamste reden van dit stukje) is het ruim negen minuten durende 'Schmetterling': sitar en fluit zorgen voor een Oosterse sfeer, Jenni Schücker citeert een mysterieus gedicht, Bursch speelt gitaar of zijn leven ervan af hangt en de mysterieuze mellotronklanken van Mike Hellbach maken het geheel af. In de sfeervolle afsluiter 'Nossa Bova' (geen spelfout) wordt het gas weer wat teruggenomen.

De lp (met een prachtige uitklaphoes van Lothar Franke) werd geen succes en in 1972 hief de groep zichzelf op en vertrokken enkele bandleden naar India om zich daar te verdiepen in allerlei esoterische wijsheden. Drie jaar later blies Bursch samen met Guru Guru-leden Mani Neumeier en Roland Schäfer Bröselmaschine nieuw leven in, nu onder de naam 'Peter Busch und die Bröselmaschine', hoewel ook deze incarnatie niet echt veel zoden aan de dijk wist te zetten. Luister naar het debuut 'Bröselmaschine' (320 kbps, 78 MB), dat 38 jaar later nog maar weinig van zijn ontwapenende, bijna naïeve charme heeft verloren. (Deze keer overigens geen Rapidshare-link, maar een Sharebee-equivalent, die naar vijf downloadopties leidt: Badongo, Zshare, Rapidshare, DepositFiles en MegaUpload. Is dit handig?)

peter Maandag 04 Mei 2009 at 11:41 pm | | krautrock

drie reacties

Reuze handig; dank, dank

casper, - 10-05-’09 07:49

Sharebee-equivalent is fantastisch

Cootje, - 25-05-’09 21:43

Zeer handig.

maart is een maand, - 29-05-’09 21:46
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.