Stevie Nicks

Kijk, dat zouden meer platenmaatschappijen moeten doen. Op de achterkant van 'The Wild Heart' (1983), het tweede solo-album van Fleetwood Mac-zangeres Stevie Nicks, is alvast een informatief stukje te vinden, dat ik voor het gemak even vertaal: ''[...] 'The Wild Heart' is de opvolger van 'Bella Donna', Stevie's solo-debuut uit 1981, en bevat bijdragen van dezelfde gerenommeerde namen die van 'Bella Donna' zo'n succes maakten. Tom Petty, met wie Stevie op haar eerste hit 'Stop Draggin' My Heart Around' opnam, is opnieuw van de partij met 'I Will Run To You' en deze keer heeft hij zijn begeleidingsband Heartbreakers ook meegenomen. Andere gasten zijn onder andere pianist Roy Bittan (Bruce Springsteen's E Street Band), gitaristen Waddy Wachtel, Steve Lukather (Toto) en Don Felder (The Eagles), drummer Chet McCracken (ex-Doobie Brothers) en Mick Fleetwood, een van de oprichters van Fleetwood Mac.'' Met andere woorden: een sterrencast.

Begin jaren tachtig was Stevie Nicks op het toppunt van haar roem: het Fleetwood Mac-album 'Mirage' was een knaller en leverde vier hits op (waaronder het door Nicks geschreven 'Gypsy'), haar solo-album 'Bella Donna' (1981) verkocht destijds twee miljoen stuks (inmiddels staat de teller op vijf) en 'The Wild Heart' was een logisch vervolg. Producer Jimmy Iovine borduurde voort op een succesformule: vriendelijke en degelijke pop/rockliedjes met een licht mystiek sausje, gedragen door de karakteristieke, enigszins klagende stem van Stevie. In vergelijking met 'Bella Donna' is 'The Wild Heart' wat persoonlijker en moderner (lees: meer synthesizers). Op wereldhit 'Stand Back' zijn bijvoorbeeld disco-invloeden te horen. Het nummer komt anno 2009 charmant gedateerd over, maar was destijds best bijzonder: een artiest die groot is geworden in de jaren zeventig en succesvol de overstap maakte naar een nieuw decennium.

Opvolger 'Rock A Little' (1985) deed het eveneens prima, maar 'The Other Side of the Mirror' (1989) sloeg niet echt aan. Toen Stevie Nicks in 1993 definitief uit Fleetwood Mac stapte, maakte ze een solo-comeback met 'Street Angel' (1994) en vooral 'Trouble in Shangri-La' (2001). Om een lang verhaal kort te maken: 'The Wild Heart' klinkt ruim 25 jaar na dato nog altijd erg plezierig – luister zelf (320 kbps, 74 MB).

peter Woensdag 06 Mei 2009 at 11:53 pm | | 80s

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.