Per spoor (Kedeng Kedeng)

Sommige liedjes zing je gedachteloos mee, zonder je af te vragen wát er nu wordt gezongen. Of soms het omgekeerde: je weet precies wat de tekst is, maar hebt geen idee waar het nummer over gaat. Kan iemand me bijvoorbeeld vertellen wat de betekenis is van Duran Durans 'The Reflex'? ('The Reflex Is An Only Child / He's Waiting In The Park' Huh?) Er zijn ook nummers waarvan de betekenis zich opeens openbaart. En dat had ik met 'Per spoor' van Guus Meeuwis (toen nog met Vagant), een nummer 1-hit uit 1996.

Het begint vrij onschuldig en lollig met het geluid van een op stoom komende trein: ''Kedeng Kedeng Kedeng Kedeng Kedeng Kedeng oe oe / Kedeng Kedeng Kedeng Kedeng Kedeng Kedeng oe oe.'' De reden wordt snel duidelijk. De ik-persoon (laten we hem voor het gemak Guus noemen) is onderweg naar zijn vriendinnetje. ''En kilometers spoor schieten onder mij door. / Ik ben op weg naar jou, want ik ben weg van jou.'' Guus is nog niet helemaal wakker: ''Vanochtend vroeg vertrokken in de luwte na de nacht / En tien minuten op de trein gewacht. / Want die had wat vertraging, mijn god daar baal ik van / Omdat ik nu tien minuten minder bij jou blijven kan.''

Na wederom het refrein ('oe oe') krijgen we een sfeerschets voorgeschoteld, die overigens alleen in de langere versie van het nummer is te horen (en terecht, want het is een draak van een couplet): ''Ik zit in een coupé niet roken tweede klas. / Heb de hele bank voor mij alleen. / De conducteur komt langs: "Jongen voeten van de bank" / Hij vraagt mijn kaart ''waar ga je heen?'' / ''Nou ik ga naar mijn lief toe, is dit de goede trein?'' / Hij zegt: ''Het staat niet op je kaart, maar ik weet waar jij moet zijn.'' Handig zo'n conducteur!

Na het steeds sneller wordende refrein, begint de tekst enigszins te rammelen (voor zover het dat al niet deed). ''De trein raast alsmaar verder van station naar station. / Ik kom op plaatsen waar ik nooit ben geweest./ Er rammelt plotseling kar roept een juffrouw "koffie thee?" / Ik heb wel dorst, toch zeg ik nee. / Want de trein vermindert vaart terwijl mijn hart steeds sneller gaat. / Kijk uit het raam om te zien of zij daar staat.'' Huh? 'Er rammelt plotseling kar'?

Misschien komt deze rare zin door de opwinding, want: ''Ik stap uit, kijk om me heen, en even voel ik mij alleen / Want ik zie haar nog niet staan. / Maar! Vanachter een pilaar verschijnt haar lachende gezicht. / Voor mijn gevoel lijkt alles langzamer te gaan. / En ik ren op haar af en zij komt mij tegemoet. / En achter ons vertrekt de trein, omdat een trein nou eenmaal verder moet.'' Eind goed, al goed, was mijn eerste gedachte – en inderdaad, een trein moet nu eenmaal verder. Duh!

En zo lijkt het nummer na twee keer het refrein onvermijdelijk af te stevenen op een fade out. Maar nee: het tempo wordt teruggenomen en Guus zingt ''En ik blijf bij jou slapen / Want jij woont bij het spoor / En 's nachts gaat het ritme door!'' En na een laatste keer het toch wel behoorlijke irritante gekedengedeng, volgt dan uiteindelijk het verlossende einde.

In al mijn naïviteit zocht ik niet zo veel achter het laatste couplet. Aangezien Guus met geen woord rept over een stukje met de fiets, bus of metro, moet zijn vriendinnetje wel heel dicht bij het spoor wonen. En wordt het gekedengedeng 's nachts dan ook logischerwijs veroorzaakt door nachttreinen. In mijn ogen een prima verklaring. Tot ik op een gegeven moment tijdens zo'n Tros-muziekfeest Guus live zag optreden op tv. Tijdens het refrein maakte een groep aangeschoten studenten schunnige bewegingen met hun heupen. Ik glimlachte en vergat het. Nu ben ik geen Guus Meeuws-fan en het duurde dan ook enige tijd voordat ik 'Per spoor' weer eens toevallig hoorde. En hee, wat is dat nu? In de laatste regel voegt Guus besmuikt het woordje 'oelala!' toe. Dus: ''En 's nachts, oelala!, gaat het ritme door!' Wat?! Guus zinspeelt helemaal niet op nachttreinen, hij zit gewoon op te scheppen over zijn nachtelijke bedcapriolen! Hij maakt een lange reis om eens lekker van bil te kunnen gaan! Die viespeuk! En iedereen maar lachen – die Guus toch.

En hoewel ik me toen me best wel dom voelde, is de aangerichte schade niet meer te herstellen. Steeds als ik hem hoor of op tv zie, doemt een bezwete Guus voor mijn geestesoog op, die met natte krullen, een beslagen bril en een dikke tong 'oelala' kreunt op een meisjesstudentenkamertje – zijn weekendretour verkreukeld in zijn kontzak. Bah!

Guus Meeuwis - Per spoor (Kedeng Kedeng) (lange versie - inclusief een sfeerverhogende fotomontage)

peter Zaterdag 09 Mei 2009 at 12:57 am | | overpeinzing

vier reacties

haha prachtig stukje :)

Stefan, - 09-05-’09 09:22

Ar’,
de vriendin van Guus woonde (destijds) aan het station in de Belgische studentenstad Leuven, vlak bij het station. Hij zal dus ‘s nachts wel degelijk kedeng-kedeng gehoord hebben.
Hij zal het ritme dus gewoon overgenomen hebben, denk ik.
En dat zijn taal zo belabberd is, zou dat zijn omdat hij door Vlamingen werd beinvloed?

Maar het verbaast me dat je die beeldspraak NU PAS ontdekt.

Ik vraag me af of dat ritme het ritme is van de trein van Eindhoven naar Brussel (een internationale snelle trein), of de trein van Brussel naar Leuven…?

;-)

a r n e l, (URL) - 09-05-’09 17:42

Ik ontdekte de beeldspraak alweer een behoorlijke tijd geleden hoor; ik moest er alleen aan denken omdat ik de avond dat ik dit stukje tikte zijn nieuwe cd ‘NW8’ in mijn handen gedrukt kreeg. Maar inderdaad: was het een boemeltje of intercity? ;-)

Araglin, - 09-05-’09 23:22

Het kan ook zijn dat Guus in een oud gammel bed lag, waarin een oud spiraal zat.
Geen “iepe iepe iepe” dus maar Kedeng Kedeng Kedeng (“knal” door het bed en “oelala” nog net niet zijn delen bezeerd).
Hierdoor krijgt het liedje “Geef mij je angst” ook meteen een andere betekenis. ;-)

Peter, (E-mail ) - 10-05-’09 18:38
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.