Appleknockers Flophouse

Ik ben geen overtuigd voetballiefhebber. Dat wil zeggen, meestal zap ik toevallig in een wedstrijd om dan vervolgens een helft te blijven plakken. Voor- en nabeschouwingen zijn aan mij niet besteed. Als ik Johan Derksen voorbij zie komen, ben ik geneigd om klakkeloos door te zappen, maar niet voordat ik even snel heb gecheckt of het niet toevallig over muziek gaat.

Derksen is namelijk een groot muziekliefhebber, met een zwak voor stoere Amerikaanse rock en blues. Niet zo heel bekend is dat hij in de jaren zeventig actief was als muziekrecensent en zelfs enkele jaren bij het inmiddels vergeten VIP-label heeft gewerkt, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor de distributie van het legendarische soul en blues-label Stax. Zijn grote liefde is echter de uit het Drentse Grolloo afkomstige bluesband Cuby & The Blizzards - Derksen was zelfs nog enige tijd hun manager.

Ik heb diverse muziekboeken in de kast staan waarin (min of meer) Bekende Nederlanders vertellen over hun muzikale helden, onder wie de besnorde hoofdredacteur van Voetbal International. Opmerkelijk genoeg was ik dan ook behoorlijk goed op de hoogte van de geschiedenis van Cuby & The Blizzards, zonder ook maar één Cuby-noot gehoord te hebben.

Afgelopen zaterdag strompelde ik mijn vaste platenzaak Da Capo in Utrecht binnen (nog steeds last van mijn rug), om na een paar minuten een zeer vriendelijke geprijsde cd'tje uit de bakken op te diepen. Grappige titel, zo dacht ik, maar wat een foeilelijke hoes! Ik liep naar de toonbank en vroeg aan eigenaar Michel of het wat was. ''Ah!'' riep hij uit, ''Appleknockers Flophouse, dat is lang geleden. O ja hoor, dat is zeker wat, fijn gitaarwerk van Eelco Gelling. Wacht, ik zet 'm wel even op.'' En enkele seconden later knalde het titelnummer (een grote hit in de winter van 1969) door de winkel.

Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten, maar al na een paar minuten begreep ik waarom Cuby & The Blizzards een bijkans mythische status geniet. De gruizige en jazzy bluesrock van Cuby beschikt over een zuigkracht waaraan niet te ontkomen valt - een zuigkracht die zelfs veertig jaar na dato nog effect sorteert. Luister zelf: 'Appleknockers Flophouse' uit 1969 (320 kbps, 81 MB, inclusief vier bonustracks). O ja, een uitgebreide bio vind je in de Nederlandse Popencyclopedie.

peter Donderdag 04 Juni 2009 at 12:59 am | | interessant

vijf reacties

Kende je ‘appleknockers flophouse’ niet?
Voor mij toch een klassieker uit de Nederlandse pophistorie. Inderdaad nog steeds goed draaibaar.

Grappig, voor mij is dit nummer verankerd in ons collectieve geheugen maar als Araglin het niet kent dan zal ht toch minder bekend zijn als dat ik veronderstelde.

ScharcO, - 06-06-’09 16:27

kijk ook op:
http://www.youtube.com/watch?v=85pNwGVML..

ScharcO, - 06-06-’09 16:32

Het is zaterdagochtend altijd goed wakker worden met Muziek voor volwassenen, het programma van de heer Derksen op Radio Rijnmond:
http://www.radiorijnmond.nl/Programmas/j..

Helaas is hij de komende weken op vakantie, dus dan worden een aantal van te voren opgenomen shows uitgezonden. En die staan allemaal in het teken van Nederlandse blues/americana/country artiesten. Niet echt een mooi vooruitzicht (gisteren draaide hij Tony Will?, godbetert), maar altijd nog beter dan elk ander willekeurige radiozender.

Marcel, - 07-06-’09 16:17

Prachtige plaat. Kende Cuby & B. eigenlijk alleen van naam. Dit is een heel fijne introductie tot Cuby!

Jan Willem, - 05-07-’09 23:23

“Groeten Uit Grollo” is echt beter en Eelco Gelling laat daarop horen dat hij bijna de beste gitarist van Nederland was. Dat kwam pas echt tot bloei in zijn tijd bij Golden Earring (“Live”).

Jos, - 22-09-’09 22:01
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.