Inside The Dragon's Lair

In een grijs verleden, toen er nog Elfstedentochten plaatsvonden en de wielen vierkant waren, verslond ik de adventure-boeken van Ian Livingstone. Dit waren geen gewone fantasyromans, maar een soort computerspellen in boekvorm. Deze boeken hadden welluidende titels als 'De proef der kampioenen', 'De burch Chaos' en 'Het Onheilswoud' en het grappige was dat je zelf het verloop van het verhaal kon bepalen.

Het verhaal was namelijk verdeeld in een groot aantal korte hoofdstukken, die steevast werden afgesloten met diverse opties: open je de deur en ga je de kerker binnen? Ga dan naar hoofdstuk 86. Drink je liever eerst een biertje in de taveerne? Ga dan naar hoofdstuk 54. Enzovoort. Urenlang bladerplezier. En als je je misschien afvraagt wat deze nostalgische overpeinzing met muziek te maken heeft, ik werd teruggeslingerd naar mijn jeugd toen ik zojuist de cd 'Inside The Dragon's Lair' van Melvyn Chong beluisterde. De ondertitel luidt 'A Fantasy: Sound Effects Without Music' en dat dekt de lading heel behoorlijk.

Chong neemt je mee op reis naar een mythische sprookjeswereld, puur aan de hand van geluidseffecten. Het is overigens niet de bedoeling dat je zelf maar een beetje aan het fantaseren slaat. De tracktitels geven precies aan in welke richting je moet denken. De cd opent met het nummer 'You are a knight riding in from the forest and into the castle's courtyard', gevolgd door 'Opening a large wooden door you walk into the palace cloisters where a barrel-maker and craftsmen attend to their work. A wagon of goods is unloaded' - en dat is ook precies wat je hoort.

Ik vraag me af voor wie dit album eigenlijk is bedoeld: als ondersteuning tijdens een spelletje? Als een (vrij simpel) ridderverhaaltje voor het slapengaan? Een oefening in visualisatie? Sample-materiaal? Ik heb geen idee. Grappig is het wel. 'Inside The Dragon's Lair' verscheen een paar jaar geleden op het Oreade-label, toen dit Nederlandse new age-label zich sporadisch nog wel eens aan een experimentje waagde, en het is bij dit ene album gebleven. Luister zelf: Melvyn Chongs 'Inside The Dragon's Lair' (320 kbps, 77 MB).

peter Dinsdag 09 Juni 2009 at 01:02 am | | interessant

twee reacties

Interessant verhaal.
Zulke cd’s moet ik altijd horen. Weet niet zo goed waarom want ik kan er maar weinig mee.

Ik denk eigenlijk vooral omdat ik graag wil weten waarom dit op CD staat. Maar daar krijg ik geen antwoord op. Kan ook niks terugvinden op het internet.

thx Araglin

Scharco, - 12-06-’09 10:06

Klopt, ik kon ook maar weinig terugvinden over Melvyn Chong en diens Game Studios… Vandaar ook de lange intro ;-)

Araglin, - 12-06-’09 12:05
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.