Lydia Tuinenburg

Lydia Tuinenburg was de eerste Nederlandse vrouwelijke rock & roll-zangeres. Ze kwam uit Apeldoorn, werd begeleid door de Melody Strings, met daarin de later als solist bekend geworden Ben Steneker op gitaar, en werd in de markt gezet als de Nederlandse Connie Francis. Dat was geen gering compliment, want er waren in die tijd weinig zangeressen die aan Francis, of aan haar evenknie Brenda Lee, konden tippen.

Tuinenburg debuteerde in 1959 met Hank Locklins 'Send Me The Pillow You Dream On', dat evengoed voor rock & roll kan doorgaan als voor country & western, al was die tweede categorie in Nederland destijds vrijwel onbekend. Binnen de Nederlandse context lag het nummer eerder in het verlengde van de Hawaï-muziek, vooral dankzij de sfeer die werd opgeroepen door het gitaarspel van Steneker. 'Send Me The Pillow' was de grootste rock & roll-hit vóór 1960, het plaatje bereikte de vierde plaats van de hitparade, waar het negen maanden bleef hangen. Het origineel van Locklin reikte eveneens tot de vierde plaats, maar zakte iets sneller weg.

Lydia's succes was groot en dat bracht met zich mee dat de bakvis turned teenager voor veel meisjes ging fungeren als rolmodel. Dat kon van gevestigde zangeressen zoals Annie de Reuver of Jany Bron niet worden gezegd, die stonden in hun dansorkesten niet met een petticoat achter de microfoon. Toen in 1960 in Hilversum de eerste platenspeciaalzaak werd geopend, 'King Peter', was Lydia de grote trekpleister. De platenspeciaalzaak was een nieuw fenomeen. Tot dan toe kocht je platen in winkels die radio's, grammofoons, wasmachines en centrifuges verkochten. King Peter was een winkel waar alleen maar platen werden verkocht, singles, ep's en lp's. De winkel viel zeer in de smaak bij jongens die geen geld hadden, maar wel een grote regenjas. Op woensdag- en zaterdagmiddagen ondernamen ze strooptochten om de beschutting van hun speciale jas zoveel mogelijk platen te stelen, waarbij ze het vooral hadden gemunt op de jazzplaten van het label Blue Note, die ze voor een habbekrats doorverkochten aan vrienden en klasgenoten.

Lydia nam in korte tijd een vrij groot aantal singles op, waaronder 'Lipstick On Your Collar' van Connie Francis en 'Your Cheatin' Heart' van Hanl William, liedjes die ze met evenveel overtuiging zong als 'Pillow'. In 1960 maakte ze deel uit van de Nederlandse afvaardiging naar het Knokke-festival in België. Ondanks haar succes emigreerde Lydia in 1961 naar de Verenigde Staten, waarna niets meer van haar is vernomen... (Uit: Constant Meijers 'Kom van dat dak af. Geschiedenis van de Nederlandse rock & roll', uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 2003.)

In dit zipje vind je Lydia's twintig grootste hits (128 kbps, 50 MB - met grote dank aan Jean's Music) en bekijk en beluister ondertussen een geinige collage en interview met Lydia door Tom Blomberg, die haar enkele jaren geleden wist op te sporen. Meer informatie over Lydia vind je hier.

peter Zaterdag 20 Juni 2009 at 01:10 am | | gastbijdrage

twee reacties

Lydia Tuinenburg? Nooit van gehoord. Met zo’n naam kom je er tegenwoordig niet meer. Dank voor de tip. Muziek van het filmpje klinkt goed. De zip zit nu in m’n downloader.

Scharco, - 21-06-’09 12:48

Lydia Tuinenburg woonde (ook) in Hoogeveen !
Als 13-14 jarige luisterden we op straat als zij zong in haar slaapkamer met het raam open ‘s zomers.
Lydia woonde eigenlijk schuin tegenover ons.
Nog een icoon, op sportgebied, Jan Bols woonde naast ons !
Ien

Ien, - 26-01-’16 18:00
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.