Gedoe

Als ik zou willen, zou ik van mijn weblog een best wel behoorlijk saaie aanlegenheid kunnen maken door elke dag een stukje te tikken over de activiteiten van stichting Brein, websites die offline worden gehaald, rechtszaken die worden aangespannen en onderzoekers die over elkaar heen buitelen met elkaar tegensprekende onderzoeken.

Tot voor kort hield ik dit allemaal enthousiast bij, maar zo langzamerhand bekruipt me steeds minder de lust om er een entry aan te wijden – het is schrijven tegen de bierkaai. Hoe hard je ook in je virtuele politie-auto over het internet scheurt, de geest is uit de fles. Maar zoals mijn vader afgelopen zondag al terecht opmerkte, de afgelopen tijd is het wel weer aan het rommelen in downloadland. Zo werd vorige week de 32-jarige Amerikaanse moeder Jammie ThomasRasset veroordeeld tot een boete van 1,92 miljoen dollar (1,37 miljoen euro) omdat ze in 2003 24 mp3'tjes deelde via ruilnetwerk Kazaa. Dat komt neer op 80.000 dollar per track. Waanzin, vooral ook omdat de aanklagers niet hard konden maken dat deze mp3'tjes werden gedownload via haar pc.

En nu buigt ook de Tweede Kamer zich over het downloaden. Of, om het wat exacter te verwoorden: een commissie van de Tweede Kamer pleit voor vervolging van downloaders van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Downloaden is nu nog legaal in Nederland. Ter compensatie wil de Kamercommissie de thuiskopieheffing (de heffing op lege cd's en dvd's) opheffen. Nu maakt dit ook niet zoveel meer uit; de regeling was wegens financiële wanorde bij Stichting Thuiskopie toch al sinds begin 2008 bevroren. Het is niet zo dat er direct jacht wordt gemaakt op downloaders: dit gebeurt pas als er voldoende legale alternatieven beschikbaar zijn, aldus de commissie.

En dat kan dus wel even duren, want het legale aanbod is nog altijd huilen met de pet op - of is het zo dat per mp3'tje bekeken wordt of je het ook legaal en tegen betaling had kunnen binnenhalen? Geldt dat ook voor vinyl-rips? En hoe zit het eigenlijk met je privacy en de medewerking van providers? Wie het spoor enigszins bijster is, klik dan door naar dit overzichtelijke artikel op Webwereld.

peter Dinsdag 23 Juni 2009 at 12:52 am | | nieuws

twee reacties

1.92 miljoen euro.. lol.. ik zou zeggen 5 euro per nummer is 120 euro boete.. :)
het bizarst is natuurlijk dat zij volkomen willekeurig eruit (uit 500 miljoen downloaders) is gelicht. hoe fucking paranoia moet je daar niet van worden als ze net jou aanpakken. alleen al daarom is ‘t ‘n schande dat zo’n rechtszaak gevoerd wordt.

Ludo, - 24-06-’09 11:08

Ik snap het al een tijdje nie-meer-nie..
Nu was er een tijd geleden al een item gelanceerd door BREIN over het strafbaar stellen van mp3tjes boven 128kbs.
Blijkbaar heeft er bij die club niemand in de gaten dat muziek ook op andere manieren kan worden beluisterd dan alleen mp3..
Maar goed.. eigenlijk wil ik reageren over de meewerking van de providers….
Ik kreeg vandaag een "Dit Had U Nog Tegoed Bon" van de firma UPC. Voortaan Heb ik een nog hogere downloadsnelheid (25mbs)voor al mijn muziek, films en andere media.
Wel, ‘mijn’ muziek hoef ik niet te downloaden, want die heb ik al. Films komen sneller binnen dan dat ik kijken kan, en bij andere media denk ik aan software/games.
Ik ben niet roomser dan de paus (alhoewel ik na het downloaden van ‘Angels & Demons’ daar anders over denk), dus ik download wel eens een film of een spel. Maar UPC wil mij een product aansmeren waarmee dit allemaal nog sneller kan. Dit lijkt mij het aansporen tot criminele activiteiten. Of denken de providers dat ik hun high-speed verbindingen gebruik om het vakantiefilmpje van de familie Everts uit Schiedam op Texel te bekijken? (leuk filmpje overigens!!)
Het komt bij mij over als een commercial voor een nieuwe mazda met een topsnelheid van 260 km/u., maar je mag met dit wagentje nog steeds niet door rood rijden.
Beste Araglin, ik hoop dat mijn reactie met 16 MB/s aankomt. Dat is sneller dan dat ik typ, en ik hoop nog sneller dat de gluurders van BREIN dit kunnen lezen. Dan ga ik nu verder met het downloaden van de videoimpressie van de algemene ledenvergadering van ons wijkplatform (Mei jongstleden).
Groetjes, SuS

SuS, - 28-06-’09 05:17
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.