USA For Africa

In mijn geheugen zijn de drie grootste liefdadigheidsacties van de jaren tachtig samengeklonterd tot één geheel. Niet echt verwonderlijk natuurlijk, want Band Aid, USA For Africa en Live Aid vonden plaats binnen een bestek van enkele maanden: Band Aid in december 1984 ('Do they know it's Christmas'), USA For Africa in maart 1985 ('We Are The World') en het spectaculaire, 16 uur durende Live Aid-concert in juli 1985. En daar komt nog eens bij dat de Band Aid- en USA For Africa-clips nogal op elkaar leken; in beide gevallen was een groot aantal supersterren opgetrommeld om acte de présence te geven.

Wederom speelt mijn geheugen me parten, want voor mijn geestesoog zingen Michael Jackson en Boy George gezellig samen in één studio, maar dat was natuurlijk niet zo (zie hier en hier). Band Aid was een Engels initiatief, terwijl USA For Africa (de naam zegt het al) door Amerikaanse artiesten op poten was gezet. Het grappige is dat 'Do they know it's Christmas' (geschreven door Bob Geldof en voormalig Ultravox-frontman Midge Ure) is uitgegroeid tot een klassieker (of beter gezegd: een kerstklassieker), terwijl je 'We Are The World' eigenlijk nooit meer hoort. En ik denk dat dat komt omdat het nummer (een pennenvrucht van Michael Jackson en Lionel Richie) destijds zo ontzettend vaak voorbij kwam zetten dat het grondig is stukgedraaid. En om nu te zeggen dat het muzikale eeuwigheidswaarde heeft, nou nee. Ter illustratie: op 5 april 1985 was de single tegelijkertijd te horen op 5000 Amerikaanse radiozenders en alleen in de Verenigde Staten gingen er van 'We Are The World' ruim 7,5 miljoen stuks over de toonbank.

Iets minder bekend is het gelijknamige album, met bijzondere tracks en covers van onder andere Prince ('4 the Tears In Your Eyes', deze versie met The Revolution is alleen te vinden op de USA For Africa-compilatie), Bruce Springsteen (een cover van Jimmy Cliffs 'Trapped'), Tina Turner en Huey Lewis & The News. Het merendeel van de tracks heeft de tands des tijds niet heelhuids weten te doorstaan en deze lp is dan ook vooral leuk uit nostalgische overwegingen of als je alles van een bepaalde artiest compleet wilt hebben – én natuurlijk voor de ruim zeven minuten durende versie van 'We Are The World'. Luister zelf: USA For Africa – 'We Are The World' (192 kbps, 62 MB).

peter Donderdag 25 Juni 2009 at 12:29 am | | 80s

drie reacties

Hoi Araglin,
het is precies zoals je het schrijft.
Het nummer was op zich heel mooi, maar het is letterlijk kapot gedraaid.
Je kon nergens komen of het werd wel ergens gedraaid. Of uitgevoerd in de befaamde eindmusical of eindactiviteiten op school.
Wat een marteling. Iedereen die het nummer kent en uit die tijd komt, weet volgens mij precies in zijn hoofd, de volgorde van stemmen.
Op moment van schrijven ben ik bij Bob Dylan. ;-)

Peter, (E-mail ) - 25-06-’09 01:41

Het nummer wordt nu helemaal een collectors item, nu Michael Jackson is overleden. ;-)

Peter, (E-mail ) - 26-06-’09 10:18

Vanavond dansten gevangenen in een gevangenis op de Filipijnen als eerbetoon het nummer. Indrukwekkend. De clip staat nog niet op YouTube, wel andere video’s van de gevangenen

http://www.ed.nl/algemeen/edbuitenland/5..

Peter, (E-mail ) - 28-06-’09 01:13
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.