Tent

Ze zijn een bescheiden voetnootje in de Nederlandse muziekgeschiedenis, maar wel een hele leuke: de formatie Tent uit Kennemerland. Tent was begin jaren tachtig een van de weinige new wave-bands van Nederland. Een lang leven was de groep niet beschoren: het tentdoek viel al na twee mini-albums ('Without Shelter' en 'Uncertain and Wild' uit respectievelijk 1983 en 1985), enkele radio-optredens (in KRO's 'Rocktempel' en VPRO's 'Spleen') en een bescheiden tournee door Nederland.

Drijvende kracht achter de schermen was Max van Aerschot. Hij trad niet alleen op als hun manager, maar schreef ook alle teksten en was verantwoordelijk voor de bijzondere vormgeving van de lp-hoezen en het pr-materiaal. Tent maakte melancholische, klinische new wave, ondergesmeerd met een flinke lading synthesizers en met een behoorlijk experimenteel en vervreemdend tintje. Het klinkt helemaal begin jaren tachtig, met die typische gedragen, licht neuzelige zang (van Tjebbo van Dijk en Anja Biemold, die beiden ook achter de synths stonden), af en toe een funky riffje van bassist en gitarist Karel van Dijck en de uitwaaierende synthetische drums van Kees Wassenaar. Prijsnummer (en meest toegankelijke track) is 'The Boys', dat alles in zich had om uit te kunnen uitgroeien tot een wave- en synthpop-klassieker.

Na de opnames van Uncertain and Wild' viel Tent uit elkaar; naar verluidt (de bronnen zijn schaars) omdat zangeres Anja Biemold het niet eens was met de muzikale koers, succes uitbleef en omdat Max van Aerschot zich wat minder met de groep bemoeide en zich stortte op een carrière als architect. Zo hield hij zich onder meer bezig met de verbouwing van de voormalige jongensschool Het Patronaat tot het gelijknamige Haarlemse poppodium.

Anno 2009 klinken de beide mini-albums van Tent hopeloos gedateerd, maar dat is juist hun grote charme. Liefhebbers van vroege Ultravox (denk aan 'Systems of Romance' uit 1978), Visage, het Human League-debuut 'Reproduction' uit 1979 en misschien Japan, moeten Tent maar eens een kans geven. Luister naar uitstekende vinyl-rips van 'Without Shelter' en 'Uncertain and Wild' in dit zipje (helaas slechts 128 kbps, 50 MB, maar wel met foto's van de lp-hoezen).

(Met grote dank aan het uitstekende muzieklog No Longer Forgotten Music!)

peter Zondag 12 Juli 2009 at 01:33 am | | 80s

zestien reacties

Hoi Araglin, je bent weer zo actueel als wat zeg. Ik zat wat te speuren in het archief van Muziekweb.nl (centrale bibliotheek Rotterdam) en kwam daar het album “Uncertain and wild” tegen. Deze is Juni 2009 in hun collectie opgenomen. Grappig!
Ik had tot op het moment van jouw blog nog nooit van “Tent” gehoord. Hele leuke muziek.

http://www.muziekweb.nl/shared/cat/ti/in..

Peter Dekker, (E-mail ) - 13-07-’09 16:59

Leuk om te horen Peter! Wel grappig dat ik actueel ben als ik twee albums van 25 jaar oud onder het stof vandaan haal… ;-)

Araglin, - 15-07-’09 01:12

Wat een lekkere muziek, dank voor de tip. En ik heb ook weer een blog ontdekt! ;-)

Martijn, (E-mail ) (URL) - 12-08-’09 00:46

Leuk mensen dat er nog meer fans zijn van Tent.
Ik ben vooral fan van Rome en Miles and Miles, dus van het album Without Shelter.
Toevallig een keer ontdekt doordat ik mij interesseer voor alternatieve muziek.
Jammer dat niemand de moeite neemt deze kraakloos op CD uit te brengen.
Ik heb Miles and Miles al een tijdje op YouTube staan.
http://www.youtube.com/watch?v=LKGPgkHSG..

Carlo

Carlo, (E-mail ) - 28-08-’09 22:31

Hallo,
Toevallig vandaag mijn LP’s bekeken en opgeschreven welke ik graag op CD wil hebben. Tent hoort daar ook bij. Without Shelter is een fantastische LP. Ik begrijp dat er geen CD-versie is gemaakt. Moet ik toch zo’n digitale platenspeler kopen en zelf er een CD van maken!!!!
Eén van de beste en alternatieve LP’s uit mijn studententijd.

Jan.

Jan, (E-mail ) - 28-02-’10 22:03

Leuk om te horen dat er af en toe weer mensen boven komen drijven die onze muziek (weer) ontdekken. Beide platen zijn overigens door Fonos op CD uitgebracht. Op last.fm kun je wellicht ook e.e.a. vinden
Groet

Karel van Dijck, (E-mail ) - 05-07-’10 15:10

@ Karel: Dank voor je sympathieke reactie, leuk om iets van je te horen! Zijn er nog Tent-plannen, overigens? ;-)

Araglin, - 06-07-’10 10:22

Inderdaad geweldig Karel dat je reageert.
Ik heb gelijk maar eens beide cd’s bij Fonos besteld.
Ik ben erg benieuwd hoe dat klinkt!
Vast beter dan de krakerige 128kbs mp3tjes.

The Boys vind ik ook een erg goede track.

Carlo, (E-mail ) - 06-07-’10 18:02

Heb nog ergens live videomateriaal van Tent. Live in Obdam!

roeland biemold, (E-mail ) - 25-07-’10 19:48

@roeland
Ik zou zeggen zet het online! :-)

Martijn, - 27-07-’10 10:14

Hallo,
Ik kwam via Last.fm terecht bij deze blog terwijl ik naar Tent aan het luisteren was. Ik heb nog een live-concert van Tent, geript van één van mijn vele cassettebandjes die ik halverwege de jaren ’80 op heb genomen van het VPRO-programma Spleen. Iemand interesse?

Bart, - 02-12-’10 11:44

Hoi Bart! Dank voor je reactie! Grappig dat iemand mijn log kennelijk heeft vermeld bij de Last FM-bio. Ik heb zeker interesse!

Araglin, - 02-12-’10 13:59

Hoi Bart
Lijkt me erg leuk om dat concert weer eens te horen. Zou je de opnames kunnen toesturen (mp3/cd?)
Groet
Karel van Dijck

Karel van Dijck, - 02-12-’10 21:51

Heden mijn pickup gerepareerd. De eerste plaat die er op ging was without shelter.

hfv1606, - 22-10-’12 22:33

Hey,
Weet ieman de where abouts van Anja Biemold.
De drijvende kracht achter Tent.
Ik wil in contact met haar komen

Jan W, - 15-04-’14 23:12

Kan geen manier vinden om in contact te komen met Anja Biemold. Ze is mijn achternicht, Herinner me dat ik op de bank naast haar zat bij haar moeder Corrie en dat ze me een walkman aangaf met muziek op cassetteband van Tent.

Kaspers, - 03-01-’15 20:09
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.