The Vapors (reprise)

Om er weer even in te komen (nog altijd aan het sleutelen onder de motorkap), een 'vluggertje' tussendoor. Oftewel: een poging om de in de vergetelheid geraakte groep The Vapors weer onder de aandacht te brengen. De Engelse formatie werd in 1978 opgericht door zanger/gitarist Dave Fenton, die aansluiting zocht bij de opkomende new wave-rage. Tijdens een optreden in 1979 zat toevallig The Jam-bassist Bruce Foxton in de zaal. Hij was onder de indruk en vroeg The Vapors om mee te gaan tijdens een tournee van The Jam en natuurlijk hoefde Fenton daar geen seconde over na te denken.

Manager John Weller (vader van Paul) ontfermde zich over de jonge groep en in het najaar van 1979 verscheen de eerste single 'Prisoners', die weinig indruk maakte. Met de tweede single, 'Turning Japanese', was het wel raak. Debuutalbum 'New Clear Days' (1980) deed het eveneens best aardig, maar opvolger 'Magnets' (1981) flopte, waarna David Fenton de handdoek in de ring gooide en zich stortte op een carrière als advocaat.

'New Clear Days' bevat 10 vrolijke wave-tracks, waarbij luchtige onderwerpen worden afgewisseld met wat zwaardere thema's als de nucleaire dreiging. 'Magnets' is minder lichtvoetig; de songs gaan voornamelijk over vervreemding en handelen over nogal vreemde personages (zoals cultleider Jimmie Jones in openingstrack 'Jimmie Jones'). The Vapors zijn voornamelijk de geschiedenis ingaan dankzij 'Turning Japanese' (dat volgens geruchten over excessief masturberen gaat – Fenton ontkent alles), maar het debuut is nog altijd bijzonder aanstekelijk – download een prima vinyl-rip via Rapidshare (160 kbps, 83 MB, inclusief bonustracks).

arnold Maandag 12 Oktober 2009 at 11:50 pm | | 80s
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.