Janine

Om te vieren dat ik ben genomineerd voor een Dutch Bloggie in de categorie Beste Muziek Weblog kocht ik vanavond een stapeltje cd's (ik grijp echt élk excuus aan) én een tijdschrift: het eerste (en enige) nummer van de glossy 'Janine'. Niet zomaar een tijdschrift, want met 'Janine' wordt niemand minder dan Janine Jansen bedoeld.

Uitgeverij BCM en platenmaatschappij Universal Music zien in de violiste het perfecte uithangbord voor een 'magazine over stijl', terwijl Janine ook niet gek is en een katern over haar Kamermuziekfestival Utrecht heeft laten insluiten. Een slimme zet: 'Janine' verschijnt in een oplage van 55.000 exemplaren.

In het nummer staan onschuldig voortkabbelende interviews met onder andere Kluun (pfffff.... staat die man wel eens ergens niet in?), Ellen ten Damme, Vincent Bijlo, mezzosopraan Cecilia Bartoli en dirigent Paavo Järvi, die worden gecombineerd met (saaie) columns van Paul Witteman, Matthijs van Nieuwkerk en Ivo Niehe. Janine Jansen heeft zich bemoeid met interviews met Roger Moore en Sting (en wordt ook zelf geportretteerd), en waarschijnlijk ook de ideeen aangedragen voor reportages over de vioolschool van Coosje Wijzenbeek (ben ik nu de enige die het raar vind dat kinderen van amper twee jaar al vioolles krijgen?) en vioolbouwer Serge Stam. Enigszins misplaatst zijn met name de (gesponsorde?) verhalen over Marlies Dekkers en make-up-onderneemster Ariane Inden, die helemaal niets met klassieke muziek te maken hebben. Maar wel met stijl, zo denk ik dan maar, en dat hoort blijkbaar ook bij 'het merk Janine'.

Sommige artikelen lijken er met de haren bijgesleept, zoals een verhaal over wijn en muziek (''een verfijnde chardonnay smelt beter op de tong in combinatie met swingende en verfrissende muziek'') of een bespreking van een audioset die zo in de HVT had gekund, maar nu zijn doel gigantisch voorbijschiet (''Het digitale filter met een achtvoudige oversampling wordt gevolgd door een enkel bit digitaal/analoog-omzetter die z'n uitgangssignaal stuurt in de richting van een fraaie breedband stereoversterker.'').  Tekenend is het interview met schrijver Robert Vuijsje, die plompverloren toegeeft: ''Naar klassieke muziek luister ik nooit. Alleen als ik ergens kom waar die muziek opstaat... Ik ben waarschijnlijk erg eenkennig in mijn smaak. Heb zelf ook geen klassieke muziek in mijn collectie. Niet één cd.'' Tja, je kunt je afvragen wat een dergelijk artikel dan te zoeken heeft in een dergelijk blad. En zo heb ik wel meer mijn wenkbrauwen moeten fronsen; in bijvoorbeeld het gesprek met Kluun wordt met geen woord gerept over muziek, en ratelt hij slechts zijn pr-praatje af.

Ik vind Janine Jansen erg sympathiek (en haar onlangs verschenen cd met vioolconcerten van Beethoven en Britten bijzonder fraai), maar haar eigen tijdschrift is helaas vlees noch vis en hangt van oppervlakkigheid en samengeraapte ideeën aan elkaar. Jammer. Weet je wat? Leg er nog vijf euro bij en koop voor 10 euro een van haar cd's (ze zijn in de aanbieding) – lijkt me veel zinvoller.

Admin Dinsdag 03 November 2009 at 12:55 am | | Standaard

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.