Catawiki

Toen ik ooit per ongeluk en kort na elkaar twee keer dezelfde cd kocht (terwijl ik er heilig van overtuigd was dit album nog niet in de kast te hebben staan), besloot ik om mijn cd-verzameling eens netjes in Excel te gieten. Om een tijdje later over te stappen op Music Collector van Collectorz, een handig (soms wat nukkig) programma waarmee je gedetailleerd je cd-verzameling in kaart  brengt.

En zo leefde ik nog lang en gelukkig – totdat een van de handigste features van Music Collectorz niet meer werkte: het automatisch ophalen van hoesjes en uitgebreide (track)informatie bij de diverse Amazon-winkels (de eigen Collectorz-database werd nog wel geraadpleegd). Ik ging op onderzoek uit en al snel bleek wat het probleem was. Amazon had de manier gewijzigd waarop externe partijen een zoekopdracht kunnen uitvoeren, of althans, dat meldde Collectorz. De oplossing was helaas behoorlijk rigoureus: tegen betaling upgraden, of anders helaas pindakaas. En net toen ik me zo'n beetje peinzend op mijn hoofd aan het krabben was, dacht ik aan het Catawiki-project.

Catawiki is een mix tussen Marktplaats, Wikipedia (of beter gezegd: Allmusic en Discogs) en Hyves . Het idee is simpel: wie wat verzamelt krijgt tools aangeboden om zijn collectie in kaart te brengen. Catawiki is ooit begonnen als stripcatalogus, maar inmiddels biedt de site onderdak aan uiteenlopende collecties, variërend van modeltreinen en parfumflesjes tot rekenmachines en theezakjes. Maar mij ging het natuurlijk om de lp- en cd-collectie.

En om maar gelijk met de deur in huis te vallen: daar heb je als doorgewinterde muziekliefhebber niet zo heel veel aan. Een beetje verzamelaar houdt natuurlijk een lijst bij van hetgeen hij in zijn bezit heeft. En helaas beschikt Catawiki niet over een importeerfunctie. Kan gebeuren natuurlijk.

Gelukkig is het ook mogelijk om door de centrale catalogus te bladeren en lp's of cd's met een muisklik toe te voegen. Jammer is alleen dat de database nog niet al te groot is (waarbij vooral de wat minder gangbare artiesten en genres ontbreken), laat staan compleet (zo zijn bijvoorbeeld van Bach maar vier lp's te vinden). En moet je vaker wel dan niet zelf aan het invoeren slaan. En dat kost tijd – heel veel tijd. Als ik kijk naar mijn cd-verzameling en het minieme aantal treffers in de Catawiki-database, schat ik een jaar of twee, drie bezig te zijn...

Voor wie met een schone lei begint en alle tijd en geduld van de wereld heeft, is Catawiki bijzonder handig. Het is een fluitje van een cent om dingen te koop te zetten, een zoeklijst aan te leggen en in contact te komen met medefans om het oeuvre van een bepaalde artiest of band zo gedetailleerd mogelijk inzichtelijk te maken. Kortom, ik heb er niet zo veel aan, maar er zullen vast wel muziekliefhebbers in hun nopjes zijn met Catawiki. Ik blijf voorlopig nog even invoeren met Music Collector van Collectorz...

Overigens: wie écht wil, kan zijn/haar collectie (in Excel-formaat) laten importeren door een Catawiki-admin. Mijn mailtjes en PM's werden helaas niet beantwoord.

arnold Dinsdag 17 November 2009 at 12:36 am | | overig
Gebruikte Tags:

vijf reacties

Op mijn macbook gebruik ik trouwens delicious library, daarmee kun je gewoon met je webcam de barcode scannen en dan zoekt het programma het item op via amazon en importeerd het in je collectie.

Gehenna, - 17-11-’09 10:20

Catwiki had ik nog nooit van gehoord, en een snelle blik leert inderdaad dat het nogal beperkt is. Ik ben zelf al heel lang zeer gelukkig met CATraxx van Fredrik Nordvakke (http://www.fnprg.com/ waar ook andere verzameling software te vinden is). heel goede support (binnen 24 uur antwoord en oplossing meestal is mijn ervaring.) En koppelingen naar freedb.org en amazon en eigenlijk wat je zelf wilt, als je beetje handig bent in configureren. ;-)

Marcel, - 17-11-’09 12:27

Ik gebruik al jaren Broken X CD Manager van Kevin Fucik.
Het leest de cd’s in, zoekt hoesjes op en speelt ook af, als je het item zoekt. Ook de harddisc wordt gewoon ingelezen.
Er zijn wel wat functies in, die ik wat anders zou willen zien, maar tot nu toe ben ik best tevreden.
Ik was net bezig om Music Collectorz te gebruiken, maar zo te zien, kan ik dat beter laten.
Met een barcodescanner is het wel fijn werken met het programma, maar het omzetten van Collectorz naar Broken CD gaat weer niet.
Jammer!

Peter Dekker, (E-mail ) - 17-11-’09 16:09

Gehenna: klinkt goed! Overigens is het in Music Collector ook mogelijk om barcodes in te scannen (of in te typen).
Marcel: ga ik zeker eens uitproberen; hoe zit het met de import-opties van CATraxx?
Peter: de nieuwste versie van Music Collector kent dit probleem niet; ik gebruik een versie van twee jaar oud en moet maar een nieuwe kopen, aldus meneer Collectorz.

Araglin, - 17-11-’09 17:24

De CATraxx import mogelijkheden zijn behoorlijk uitgebreid. Er is een speciale module voor te vinden op http://www.fnprg.com/catraxx/addons.html...
EN als je db er niet bij staat, is meestal een mailtje (of vraag op het forum) snel beantwoord. Ik werkte lang geleden met DAVIMUSIC maar daar was toen nog geen import voor. Ik heb toen iom Fredrik (de ontwikkelaar) gewoon mijn bestaande db opgestuurd, en binnen een dag had hij een import functie gemaakt. Ik ben zeer tevreden over de support zoals je merkt ;)

Marcel, - 19-11-’09 08:19
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.