Hurricane

De meeste sporters verdienen met hun prestaties eeuwige roem. Zo niet Rubin 'Hurricane' Carter, die door velen wordt gezien als een van de beste middengewichtboksers aller tijden. Maar de zwarte bokser is op een heel andere manier de geschiedenisboeken ingegaan. Door zijn gewelddadige jeugd en gebrek aan kansen werd hij al op jonge leeftijd een vaste klant van tuchtscholen en het cachot. In het leger ontwikkelde hij zichzelf tot bokser en in de jaren die volgden werd hij in zijn nieuwe professie – als hij niet in de cel zat – zeer succesvol.

In 1966 was hij echter op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plek: in de kroeg waar hij wat had gedronken (The Lafayette Grill in New Jersey), werden drie mensen vermoord. Hoewel een ooggetuige verklaarde dat Carter niet de dader was, werden – nota bene door dezelfde man die Carter jaren eerder de tuchtschool in hielp – enkele bewijsstukken (zoals tijden van telefoongesprekken met de politie) vervalst, zodat hij toch veroordeeld werd.

Carter hield vol onschuldig te zijn en het aantal mensen dat hem steunde, groeide met de dag. In 1975 las Bob Dylan de autobiografie van Carter en hij raakte diep onder de indruk. Hij zocht Rubin Carter op in de gevangenis en sprak met zijn familieleden en vrienden, die heilig in zijn onschuld geloofden. En hoewel Dylan op dat moment nauwelijks nog protestliederen scheef, kreeg hij de geest en het resultaat was 'Hurricane' (te vinden op Dylans album 'Desire').

Het was een controversieel nummer waarin Carters aanklagers als racisten werden bestempeld. Volgens critici ontbraken de nodige kanttekeningen bij de gewelddadig aard van de veroordeelde en de song dus niet objectief. Advocaten van Dylans platenmaatschappij Columbia Records drongen aan op wijzigingen in de tekst omdat men vreesde voor de nodige claims en rechtszaken. Dylan gaf hieraan tot op zekere hoogte gehoor, en hoewel 'Hurricane' een grote hit werd, verstomde de controverse geen seconde.

Dylan organiseerde in 1975 en 1976 twee benefietconcerten voor Carter, die uiteindelijk pas in 1985 zou worden vrijgelaten. Tegenwoordig zet de oud-gevangene zich in voor mensen die onschuldig in de gevangenis zijn beland. Overigens heeft Bob Dylan 'Hurricane' na het tweede benefietconcert op 25 januari 1976 nooit meer live ten gehore gebracht. Het nummer is, hoe kan het ook anders, wél te horen in de film 'The Hurricane' (1993) over het leven van Carter.

(Uit: 'Top 2000 – volume 2', uitgeverij L.J. Veen, 2009. ISBN 9789020420166. Aangevuld en herschreven – het stikt van de kleine foutjes en onzorgvuldigheden! En deze entry is nog lang niet volledig, hier meer informatie. Werkt het YouTube-filmpje trouwens overal?)

arnold Zaterdag 21 November 2009 at 12:24 am | | Standaard

twee reacties

Ubuntu/FF prima werkend filmpje in NL.

Dank voor de altijd weer prima artikelen.

casper, - 21-11-’09 10:46

Die Hurricane was mogelijk toch schuldig, en iig een klootzak in zijn jeugd. In de gevangenis is ie wel ten goede veranderd.

Poek, - 30-11-’09 18:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.