The Movements

Wij hebben Wubbo Ockels, de Zweden hebben Arne Christer Fuglesang, die op 10 december 2006 geschiedenis schreef door als eerste Zweed een ruimtewandeling te maken. Eindelijk! Want het zag er jarenlang naar uit dat het er nooit van zou komen. Al vanaf 1992 stond Fuglesang in de startblokken. Hij werd opgeleid door de European Space Agency, was in Rusland reservebemanningslid voor de Russische Euromir 95-missie en werd eind jaren negentig ingelijfd door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Door uiteenlopende redenen bleef Fuglesang echter aan de grond en kreeg hij de bijnaam 'de astronaut die nooit de ruimte ingaat'. Een bijnaam die hij 14 jaar later eindelijk achter zich kon laten.

Het leven van deze Zweedse held staat centraal op het derde album 'For Sardines Space is No Problem' van de spacerockers van The Movements. Het begint allemaal vrij rustig met 'A Birth Under the Northern Sky', dat wordt gedomineerd door plechtige orgelklanken, waarna zo tegen het einde kirrende babygeluiden opduiken – Fuglesang is geboren! Op 'Mother Someday I'm Going To Be An astronaut' wordt het gaspedaal flink ingedrukt, inclusief energiek gedrum, synthesizereffecten, exotische instrumenten en een scheurende gitaar. 'In the Footsteps of Gagarin' (een verwijzing naar Jouri Gagarin, de eerste mens in de ruimte) neigt naar Pink Floyd-achtige geluidstapijten, terwijl 'Trapped on Earth' rustig begint, maar zich halverwege ontpopt tot een kosmische jamsessie van ongekende proporties. En dan zijn we nog maar halverwege. 'Go Now My Friend (Out into Space') is een redelijk rustige, chant-achtige track, en met 'That’s the Wrong Bolt' zijn we beland in een baan rond de aarde: het nummer bevat NASA-dialoog over de ruimtewandelingen van Arne Christer Fuglesang. Het album sluit in stijl af met de ruim negen minuten durende epische instrumentale krautrocker 'Ministers of Space' en het alle kanten op slingerende 'The Grasp of the King’s Hand is Not Enough'.

'For Sardines Space is No Problem', verschenen op het Oostenrijkse Sulatron-label, is een origineel conceptalbum en 'gefundenes Krautrock Fressen' voor wie, net zoals ik, nog enigszins in de jaren zeventig is blijven hangen... Op hun MySpace-account vind je een dwarsdoorsnede van het oeuvre van The Movements.

arnold Vrijdag 27 November 2009 at 12:22 am | | review
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.