Benny Hill (update)

In een moment van zwakte kocht ik de dvd 'The best of Benny Hill, volume 1' - voor een paar euro wil ik best wat jeugdsentiment oprakelen. Kijkend naar de sketches kon ik me voorstellen dat ik het als klein jongetje erg grappig vond: de humor van Benny Hill is lekker melig en niet bijster ingewikkeld. De vele toespelingen op seks had ik indertijd niet zo door, maar zorgen er nu voor dat zijn lach-of-ik-schiet humor behoorlijk gedateerd overkomt, hoewel er nog altijd niets mis is met de vele ronddartelende meisjes in tot de verbeeldig sprekende lingerie... Ondeugend, maar op een onschuldige manier.

Hill werd op 21 januari 1924 in Southampton geboren als Alfred Hawthorn Hill. Na een geflopte carrière als stand up comedian besloot hij eind jaren veertig zijn geluk te beproeven bij de BBC; het nieuwe medium televisie was in opkomst en men had grote behoefte aan creatieve programmamakers. Hill ging enthousiast aan de slag en met succes: in de jaren vijftig was The Benny Hill Show het best bekeken en populairste programma op de Engelse tv. Eind jaren zestig stapte hij over naar een commerciële zender en werden zijn shows ook verkocht aan het buitenland. De combinatie van lollige sketches, liedjes en vrouwen in korte rokjes en jarretels sloeg wereldwijd aan. Toen in 1988 zijn contract bij de Engelse zender Thames niet werd verlengd, raakte Hill depressief en zocht hij zijn heil in alcohol en eten. Op 18 april 1992 overleed hij aan een hartaanval.

Hoewel de komiek in het openbaar de geinponem uithing, met altijd wel een bekoorlijke dame aan zijn arm, was Hill in werkelijkheid nogal eenzaam. Hij had geen behoefte aan luxe, leefde sober en teruggetrokken en is nooit getrouwd geweest - genoeg redenen voor de roddelpers om te speculeren over zijn vermeende homoseksualiteit.

Benny Hill was in de eerste plaats komiek, maar heeft enkele albums opgenomen die best grappig zijn, zeker voor novelty-liefhebbers. Zijn liedjes zijn doorspekt met woordspelingen en variëren van countrypastiches tot variaties op bekende deuntjes. Op 'Benny Hill – Ultimate Collection' (320 kbps, 133 MB) vind je 23 geinige tracks uit de periode 1961-1971, waaronder de Engelse nummer 1-hit 'Ernie (The Fastest Milkman in the West)', 'Those Days' (een parodie op Sonny & Chers 'I Got You Babe') en 'Harvest of Love' (met de ludieke regels 'I will kiss your lips / Those tempting lips / The only ones that can thrill me / And I will hold you tight 'neath the stars so bright /  if my wife ever finds out, she'll kill me!").

arnold Zondag 29 November 2009 at 9:43 pm | | weird
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.