DeWolff

Ik zat al een tijdje te broeden op een geschikte openingszin, maar eigenlijk was mijn eerste ingeving de beste: allemachtig, wat is ‘Strange Fruits and Undiscovered Plants’ een vet album! Het jonge trio uit het Limburgse Geleen levert een ouderwets lekker debuut af, en dat ‘ouderwets’ mag je letterlijk nemen.

Drummer Luka van de Poel, zijn broer en zanger/gitarist Pablo en toetsenist/bassist Robin Piso mogen dan ‘slechts’ respectievelijk 15, 18 en 19 jaar oud zijn, ‘Strange Fruits and Undiscovered Plants’ klinkt alsof het al sinds eind jaren zestig bij iemand op zolder heeft gelegen. Oftewel: een aangename mix tussen Deep Purple, Cream, The Doors, Led Zeppelin, Black Sabbath en een mespuntje Pink Floyd om alles op smaak te brengen (voor wie liever in genres denkt: hardrock, progressieve rock en een scheutje psychedelica) . Toen ik probeerde om vriendin Eva te enthousiasmeren, antwoordde ze: ''Wat is hier nu leuk aan? Het klinkt gewoon oud!''

En hoewel ze dit natuurlijk niet bedoelt als een compliment, is het wel als zodanig op te vatten; DeWolff maakt heerlijke retrorock, met uitstekend gitaarwerk, energieke drums en een brullend Hammond-orgel in de beste Jon Lord-traditie (het intro van 'Don't You Go Up The Sky' is magistraal!) en enkele geinige accentjes (zoals bijvoorbeeld de saxofoonsolo op 'Red Sparks Of The Morning Dusk'). Hoogtepunten zijn (niet geheel toevallig) de lange nummers 'Birth of the Ninth Sun' (met in de tweede helft een heuse psychedelische uitbarsting waar Jim Morrison niet voor hoeft te schamen) en 'Silver Lovemachine', dat klinkt als een mix tussen Hawkwind en Deep Purple. Als ik al iets te zeuren heb, is het dat de songteksten misschien iets te weinig om het lijf hebben. Maar ach, 'Strange Fruits And Undiscovered Plants' is tijdloos lekker! Met stip op de eerste plaats in mijn lijst van leukste platen van 2009! Far out, man – zoals ze dat in de jaren zestig zeiden...

Dat belooft wat voor de toekomst – hoor ik daar een concept-dubbelaar aankomen? En dan te bedenken dat ze alle drie nog op school zitten: Pablo volgt het Conservatorium in Amsterdam, Robin studeert biomedische technologie in Eindhoven en Luka zit in 4 Atheneum. Op hun MySpace vind je een handvol nummers en het laatste nieuws lees je op DeWolff-site.

En wie zogenaamd hip wil doen en zijn neus ophaalt voor dergelijke 'ouwe rommel': ga dat eens lekker ergens anders doen?

arnold Dinsdag 01 December 2009 at 01:06 am | | review
Gebruikte Tags: , ,

zeven reacties

Ah, erg mooi ja, ik had ze nog niet ontdekt. Lekker die Hammond. En gelukkig dat er nog jeugd (hoor mij) is die voor de muziek gaat. Alleen… beetje te veel Doors imitatie hier en daar. Wel een goeie, dat dan weer wel.

Marcel, - 01-12-’09 08:29

Ik ga ze in ieder geval 11 December in Eindhoven eens bekijken/beluisteren!

Marcel, - 02-12-’09 10:01

Ah! Cool! Ik ben benieuwd; laat je een reactie achter?

Araglin, - 02-12-’09 10:15

Ik zal mijn best doen ;-)

Marcel, - 03-12-’09 08:45

Afgelopen vrijdag live gezien in “The Rambler” in Eindhoven. Wat een feest! Deze jongens spelen duidelijk al een tijdje samen (vond een youtube filmpje waar Luka nog pas 13 is: http://www.youtube.com/watch?v=I2EKCpDL2.. )
Eindelijk kan ik zeggen dat ik de sixties (qua muziek) heb meegemaakt: pure psychedelische trip, alleen de vloeistofprojecties ontbraken bij wijze van spreken. Hoewel ze in de recencies meestal met de Doors/Purple/Cream worden vergeleken, was deze avond m.i. toch meer op het vroege Pink Floyd ge-ent. (Soms had ik de neiging om Set The Controls mee te doen, of kwamen de live in Pompeii beelden in me op). Prima act, heb genoten, ondanks de wat matige geluidsmix (Hammond te ver weg in de mix, en alles veel te hard). Ga ik volgen deze band!

Marcel

Marcel, - 14-12-’09 12:59

Zag ze vandaag optreden in Tilburg, erg energiek en swingend. En mét vloeistofprojecties!

Hans D., (URL) - 24-01-’10 22:27

en… 10 Mei Orgel Vreten in de Effenaar in Eindhoven met Robin Piso. Ben benieuwd…

Marcel, - 09-05-’12 21:39
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.