Jingle Bell met Araglin.nl (1)

Het gaat niet zozeer om Kerstmis, als wel om de weg naar Kerstmis – om maar eens een nieuw spreekwoord te introduceren. En daarom vanaf vandaag op Araglin.nl: de leukste kerstalbums – ik ben namelijk al weken in de stemming! Veel mensen haten het en zeggen: 'Weg met easy listening in de supermarkt en kerstmuziek in de binnenstad. Bah! Daar doe je ons geen plezier mee!' En even later, op de fiets met de muts over de oren getrokken, de cadeautjes in de tas, fluiten ze opgewekt 'White Christmas' in de Bing Crosby-uitvoering. Ik bedoel maar...

Aanvankelijk was het mijn bedoeling om los te barsten met een heuse kerstmarathon, maar da's wellicht iets te veel van het goede. Zoiets moet je rustig opbouwen, bijvoorbeeld met The Boston Pops. Je kunt kerstmuziek namelijk op verschillende manieren benaderen: cheesy, bloedserieus, geforceerd eigenzinnig (en bijvoorbeeld in de weer gaan met exotische arrangementen), smaakvol en noem het maar op. Het is de uitdaging (als je het mij vraagt) om precies de goede snaar te treffen en te balanceren tussen evergreens die iedereen moeiteloos meeneuriet en de wat minder bekende liedjes in een eigenzinnige uitvoering, die toch ontegenzeggelijk de juiste kerstsfeer ademen.

En dat is precies wat The Boston Pops (onder leiding van Keith Lockhart) doen. Natuurlijk ontbreken klassiekers als 'Sleigh Ride' (in de versie van componist Leroy Anderen, die nauw betrokken was bij de Boston Pops), 'O Holy Night' en 'Do You Hear What I Hear' niet, die lekker dik worden aangezet. Opener 'Joy To The World: A Fanfare For Christmas Day' is door Randol Alan Bass voorzien van een geweldig arrangement, inclusief een uit volle borst zingend kerstkoor en schetterende trompetjes. En net als je denkt het trucje door te hebben, passeren het jazzy ' Kije Takes a Ride' (naar een compositie van Prokofiev) en de alleraardigste medley 'Songs from the Hill Folk: Carols of Appalachia' de revue, waarna het weer ouderwets gezellig wordt met het Ray Connif-achtige 'Winter Weather Medley', een opzwepende swingversie van 'Joy' (met zelfs wat Star Wars-elementen) en de ontwapenende afsluiter 'Happy Holidays, The Holiday Season', waarvan je spontaan zin krijgt in een kop warme chocomel en je je moet bedwingen om niet de straat op te rennen en willekeurige voorbijgangers 'een vrolijk kerstmis!' te wensen.

Tuurlijk, het is typisch Amerikaans en wie houdt van sober en ingetogen, moet maar even de andere kant opkijken. Als je echter niet kan wachten om een kerstboom naar binnen te slepen, hoopt op een witte kerst én tegelijkertijd een zwak hebt voor uitstekend uitgevoerde (bij vlagen) jazzy easy listening in kerstsferen, moet je 'Sleigh Ride' van de Boston Pops zeker eens beluisteren (256 kbps, 112 MB).

arnold Woensdag 09 December 2009 at 12:48 am | | easy-listening
Gebruikte Tags:

vier reacties

Ik geniet momenteel van de Jazzy kerstmuziek van Michael Franks. Het album heet: “Watching The Snow”.
Als je het niet door hebt, kan je het ook in de zomer draaien, want de muziek klinkt niet kerstachtig, maar…. onderwijl.
Schitterend nummer qua tekst is vooral:
“I Bought You a Plastic Star (for your aluminum three)”

http://www.artistdirect.com/nad/window/m..

Peter Dekker, (E-mail ) - 09-12-’09 01:49

Klinkt goed Peter; review op Allmusic is iig uitstekend – ik citeer:

‘‘Snow finds Franks musing on everything from decorating the mango tree (“Island Christmas”) to snowmen blowing smoke rings (“When the Snowman Sings”) with equal parts sentimental melancholy and irreverence. Each track is lovingly crafted, astronomically inoffensive, and wine-drunk silly and sincere.’‘

Araglin, - 09-12-’09 11:27

Ik heb nog een link gevonden naar Michael Franks.
http://rapidshare.com/files/318863812/Mi..

Peter Dekker, (E-mail ) - 10-12-’09 11:35

Ik hoop dat je leuke kerstnummers ook waardeert.
Originele en grappige wellicht?
Die Prinzen – Bald ist Weihnachten

http://www.youtube.com/watch?v=UrIFL4pYB..

En Harrie Jekkers schreef voor kinderen voor kinderen het nummer “Kerstezel”.
Ieder jaar op 12 December plaats ik het nummer op Hyves of draai ik het zeker.
Het zijn namelijk de eerste woorden van het lied:
“Het gebeurde op 12 December”

Urbanus – Bakske vol met stro
http://www.youtube.com/watch?v=1k_WFVN1y..

Peter Dekker, (E-mail ) - 11-12-’09 21:15
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.