Jingle Bell met Araglin.nl (3)

Het gaat niet zozeer om Kerstmis, als wel om de weg naar Kerstmis – om maar eens een nieuw spreekwoord te introduceren. En daarom op Araglin.nl deze maand de leukste kerstalbums - ik ben namelijk al weken in de stemming! Veel mensen haten het en zeggen: 'Weg met easy listening in de supermarkt en kerstmuziek in de binnenstad. Bah! Daar doe je ons geen plezier mee!' En even later, op de fiets met de muts over de oren getrokken, de cadeautjes in de tas, fluiten ze opgewekt 'White Christmas' in de Bing Crosby-uitvoering. Ik bedoel maar...

Na het bizarre 'A Rubber Band Christmas' van een paar dagen geleden, is het tijd voor een opgewekt en zwierig kerstalbum. En daar hoef je niet lang naar te zoeken: 'Sleigh Ride & Other Holiday Favorites' van Leroy Anderson (1908-1975) is de ideale kandidaat. Anderson was een meester in het schrijven van liedjes die voor een glimlach zorgen en tegelijk getuigen van goede smaak. En dan heb ik het niet over simpele 'lalala-liedjes', maar over vrolijke, licht klassieke wijsjes, die zowel smaakvol als verrassend zijn en je bijna dwingen om mee te fluiten.

Bovendien is Anderson een van de laatste componisten geweest die daadwerkelijk iets heeft toegevoegd aan de kerstcanon: hij is verantwoordelijk voor het wereldberoemde 'Sleigh Ride', dat hij opmerkelijk genoeg componeerde tijdens een hittegolf in juli 1946.

Het leven van Anderson (zoon van Zweedse immigranten) verliep rimpelloos. Hij studeerde muziek aan Harvard (waar tevens zijn enorme talenknobbel aan het licht kwam; Anderson sprak niet alleen Engels en Zweeds, maar ook Deens, Noors, IJslands, Duits, Frans, Italiaans en Portugees), vervulde zijn militaire dienstplicht in IJsland en het was aanvankelijk de bedoeling dat hij leraar zou worden. Het pakte anders uit; zijn eerste eigen composities ('Promenade' en 'Syncopated Clock') bleken ontzettend aan te slaan en Anderson besloot zich te richten op muziek. Eind jaren veertig was hij arrangeur van het Boston Pops Orchestra en in 1951 verscheen zijn eerste album 'Blue Tango', gevuld met licht klassieke muziek, aanschurkend tegen het easy listening-genre.

De lp was een gigantisch succes en in de jaren die zouden volgen tourde hij door Amerika, Canada en Europa, werden zijn composities massaal gebruikt voor tekenfilms en radio- en tv-programma's, schreef hij de Broadway-musical 'Goldilocks' en vond hij tussen alle bedrijven door tijd om talloze vrolijke liedjes te componeren, die opvielen door het gebruik van soms merkwaardige en onorthodoxe instrumenten, zoals bijvoorbeeld een schrijfmachine in 'Typewriter' en schuurpapier in 'Sandpaper Ballet'.

Je zou verwachten dat Leroy Anderson talloze albums met kerstliedjes heeft volgespeeld, maar nee: hij was extreem kritisch op zichzelf en kon maanden bezig zijn met een ogenschijnlijk simpel liedje of arrangement – het lijkt zo gemakkelijk, maar doé het maar eens, zonder dat het geforceerd vrolijk of lullig opgewekt overkomt. Als je echter slim grasduint door het relatief compacte Anderson-oeuvre, kom je tal van juweeltjes op het spoor. Zoals bijvoorbeeld de ouverture 'A Christmas Festival' en vooral 'Suite of Carols', die het niveau van de standaard kerstmedleys ontstijgen en dankzij Andersons neoklassieke, gelaagde en verfijnde aanpak veel meer zijn dan gezellige volkswijsjes: ''In treating them instrumentally, I thought I'd try to get something that would give a little more score and be a little different'', aldus een bescheiden Leroy Anderson. Het was aanvankelijk de bedoeling om één kerstsuite te maken, maar uiteindelijk werden het er drie (voor de blazers, strijkers en blaasinstrumenten).

Je vindt ze verzameld op 'Sleigh Ride & Other Holiday Favorites' (256 kbps, 99 MB, uitgevoerd door The BBC Concert Orchestra, onder leiding van Leonard Slatkin), aangevuld met (vanzelfsprekend) 'Sleigh Ride', 'Song of the Bells' en vrolijke nummers als 'Waltzing Cat' en 'Bugler's Holiday'.

arnold Dinsdag 15 December 2009 at 12:27 am | | klassiek

drie reacties

Geweldig toegankelijk album, heel leuk!

Peter Dekker, (E-mail ) - 15-12-’09 22:51

Ara, jij als MOOG liefhebber hebt natuurlijk ook “Switched-on-Santa“van Sy Mann wel in de kast staan?
Zoniet: kijk hier eens:
http://www.wiels.nl/blog/index.php?entry..

Marcel, - 16-12-’09 12:30

Veel dank voor dit leuke en vooral gezellige album!!

annelies , - 21-12-’09 20:15
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.