Fragile

Ben Linder was een jonge, idealistische Amerikaanse ingenieur, die na zijn afstuderen in 1983 naar Nicaragua reisde om de inwoners te helpen met de aanleg van waterleidingen en een elektriciteitsnet. Nicaragua was destijds verre van politiek stabiel. In 1979 hadden de zogeheten sandinisten, een socialistische guerrillabeweging, de macht gegrepen. Als 'Het Comité van Nationale Wederopbouw' regeerden zij het land totdat Daniel Ortega in 1985 president werd.

De Amerikaanse regering was niet zo blij met de revolutie die zich in Nicaragua voltrok en was bang dat het communisme zich op deze manier over heel Amerika zou verspreiden. Daarom steunde zij de Contra-beweging, die de sandinisten met terreur omver wilde werpen. En deze machtsstrijd werd Linder uiteindelijk fataal. Tijdens het werk aan een stuwdam liep hij met twee collega's in een hinderlaag. Een granaat en een schot door zijn hoofd maakten een einde aan zijn leven.

De wereld reageerde geschokt: een man die huis en haard had verlaten om een ander volk te helpen, werd op zo'n manier 'bedankt'. Ook Sting werd geraakt door de zinloze dood van Linder. De voormalige Police-frontman schreef voor zijn album '... Nothing Like The Sun' het nummer 'Fragile', een melancholisch liedje over de breekbaarheid van de mens, geïnspireerd door Linders dood. Om ervoor te zorgen dat zijn boodschap ook in Midden- en Zuid-Amerika doorkwam, nam hij het nummer ook op in het Spaans en Portugees ('Fragilidad').

Het is altijd een van de populairste liedjes van Sting geweest. Toen op 11 september 2001 twee vliegtuigen zich in het World Trade Center boorden, werd 'Fragile' door tal van tv-zenders gebruikt om de tragiek van deze gebeurtenis extra kracht bij te zetten. Een speling van het lot wil dat op diezelfde 11 september zowel een live-cd als live-dvd van Sting opgenomen zou worden in de tuin van zijn huis in Italië. Vanwege de aanslagen werd de toon van het concert, uitgebracht als 'All This Time', erg ingetogen. Sting opende het optreden, hoe kon het ook anders, met 'Fragile'.

(Uit: 'Top 2000 – volume 2', uitgeverij L.J. Veen, 2009. ISBN 9789020420166. Enigszins herschreven.)

arnold Dinsdag 29 December 2009 at 01:15 am | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.